Chinese paddenstoelensalade met frisse dressing

Chinese paddenstoelensalade met frisse dressing

Boomoren, wolkenoren, black fungus, cloud ear fungus… Het zijn allemaal namen voor hetzelfde dunne donkerbruine paddenstoeltje. Met dit recept tover je ze om tot een frisse Chinese paddenstoelensalade. 

Boomoren zijn neutraal van smaak. In de Chinese keuken worden ze dan ook vooral gebruikt om hun structuur. Die is wat lastig te omschrijven. Rubberachtig? CrunchyKnakkerig? In ieder geval hebben ze een aparte, stevige beet. Een beetje vreemd, maar wel lekker!

Dit bijgerechtje staat binnen 5 minuten op tafel. Of nou ja, eerder 10, maar met Jamie Olivers 15-minute-meals ben ik ook altijd een half uur bezig. Of ligt dat niet aan mij?

Tip: Fan van paddenstoelen? Probeer ook eens mijn Thaise paddenstoelensalade met krokante enoki!

Ingrediënten (4 personen als bijgerecht)

  • 50 gram gedroogde boomoren
  • 3 eetlepels zwarte rijstazijn
  • 3 eetlepels lichte sojasaus
  • 1 á 2 theelepels sesamolie
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 verse rode peper (fijngehakt)
  • halve theelepel suiker
  • 1 bosuitje (in ringetjes)
  • klein handje koriander (grof gehakt)
  • optioneel: geroosterd sesamzaad (om te bestrooien)

Bereidingswijze Chinese paddenstoelensalade

  1. Verhit een flinke pan water en kook de boomoren 3 minuten. De boomoren zuigen zich vol en worden wel drie keer zo groot.
  2. Koel de boomoren af onder koud stromend water. Laat ze vervolgens goed uitlekken: schud eerst het water eraf en droog ze daarna verder af met een stukje keukenpapier.
  3. Mix de overige ingrediënten – behalve de koriander en bosui – in een kommetje tot een dressing.
  4. Meng de boomoren met de dressing. Laat de smaken minimaal een half uurtje intrekken (maar een hele nacht kan ook prima).
  5. Roer voor het serveren de koriander en bosui erdoor. Op het einde kun je er nog wat sesamzaadjes overheen strooien. Klaarrrr!

Meer over Chinees eten