Broederenklooster: hemels slapen en eten in Zutphen

Broederenklooster: hemels slapen en eten in Zutphen

In juni gingen Tim en ik voor het eerst een nachtje weg zonder baby. Wat een dubbel gevoel was dat! Enerzijds stuiterden we rond door het herwonnen gevoel van vrijheid. Anderzijds hadden we continu het onwennige gevoel dat we iets misten en zouden we het liefst elke 5 minuten videobellen (is het raar om een GoPro op een baby te monteren..?). Gelukkig bleek onze bestemming helemaal de moeite waard. Slapen en eten in het Broederenklooster is namelijk fenomenaal!

Het Broederenklooster

We togen naar het oosten van het land, naar de knusse Hanzestad Zutphen. Daar staat, in een rustig gedeelte van het centrum, het Broederenklooster. Het is één van de oudste gebouwen van de stad. Sinds juni 2020 zijn hier een hotel en restaurant gevestigd.

Je slaapt in een van de vijftien kamers in het 13e-eeuwse dormitorium. Wij namen de monestary suite: een grote, ietwat donkere maar sfeervolle kamer. 

Dineren doe je in de voormalige eetzaal van de monniken. De oude kloostermuren zijn nog zichtbaar en aan de wand hangen grote foto’s van historisch Zutphen. Het restaurant ademt geschiedenis, maar doet toch modern aan: de open keuken, spiegels aan de muren en het meubilair zijn helemaal van nu.

Bij mooi weer kun je ook op het terras in de kloostertuin zitten. Daar bloeit lavendel en groeien de kruiden die je later op je bord terug ziet.

Broederenklooster

Eten

De chefs van Broederenklooster kookten voorheen in zaken met een Michelinster. Dat belooft wat! Wij kozen voor een culinair arrangement met alles erop en eraan: ontvangst met bubbels, een 6-gangendiner met wijnarrangement en ontbijt met wederom een bubbeltje. Er is ook een á la carte menu en een wijnkelder voor de liefhebber.

We begonnen in de kloostertuin, in de namiddagzon met een glas champagne en een oester. De oester was wat ons betreft de enige uitglijder van de avond. De oester zelf smaakte goed, maar was bedolven onder een grote dot schuim van tom ka kai en een granité van wasabi. Iets te veel van het goede, als je het mij vraagt.

Hierna volgde een optocht van uitstekende amuses. We kregen ook warme broodjes met goede olie en opgeklopte boter. Daar word ik nou blij van!

Toen we binnen aanschoven voor het echte werk, kregen we allereerst dungesneden rauwe zwaardvis met verschillende bereidingen van olijf en tomaat. Een smaakvolle en frisse start!

Wat daarna volgde was stuk voor stuk een lust voor het oog én voor de smaakpapillen. De chefs hadden gekozen voor veel luxe producten en klassieke combinaties met een twist. Zo aten we bijvoorbeeld een tartaar van lakenvelder met oscietra kaviaar, soja en bundelzwammetjes. Verderop in het diner verscheen een stukje gebakken ganzenlever met rabarber en aceto balsamico, met daarnaast een klein bakje crème brulee van ganzenlever en rabarbergel. 

Geheel tegen onze gewoonte in sloegen we een kaasplankje voor het dessert af. Zijn de porties hier zo ruim, of komen de wijntjes na maanden van zwangerschap, borstvoeding en algeheel isolement hier zo hard aan? We doken in elk geval met goed gevulde magen het (heerlijke) bed in.

Ontbijten

Broederenklooster serveert een krankzinnig lekker ontbijt. Er is geen keuze, je krijgt gewoon drie gangen met kleine ontbijtgerechtjes.Het was het meest luxueuze ontbijt dat ik ooit gehad heb, op het decadente af. Een gouden muffin gevuld met rozijntjes en ganzenlever? Ja hoor, kom maar door!

Verder kregen we onder andere een kommetje met een mini-burrata, avocado en een Japanse vinaigrette. Daarnaast een flammkuchen met gerookte zalm en haringkuit. Een leuke knipoog naar de landelijke omgeving was de brioche met beenham uit de buurt, geserveerd in een rokend kistje. Versgeperst sappie erbij – de bubbels hebben we toch maar geskipt – en je bent weer helemaal klaar voor de dag.

Is het Broederenklooster een aanrader?

Yes, 100%!

Dit is overigens op geen enkele manier een gesponsorde post, ik ben gewoon fan!