De Aziatische recepten top 10 van 2020

De Aziatische recepten top 10 van 2020

Man o man, wat een jaar! Corona drukte een flinke stempel op 2020. Ook op mijn dagelijks leven was de coronacrisis van invloed: naasten die ziek werden, thuis werken, geen mooie reizen, minder sociale contacten, zeer beperkt uit eten… Maar er gebeurde zoveel meer! Dit jaar kochten we een huis, sloten we een geregistreerd partnerschap en raakten we in verwachting van een meisje. Waarschijnlijk zullen we haar binnen een week ontmoeten.

Het vele thuiszitten was voor veel mensen een mooie reden om flink te gaan koken en bakken. Niet voor mij. Hoewel ik fit als een hoentje de zwangerschap ben doorgekomen, had ik weinig zin in 2 dingen waar ik normaal altijd zo blij van word:

  1. Koken
  2. Aziatisch eten

Bizar hè. Normaal kook ik zeker 3 keer in de week uitgebreid Aziatisch, maar nu had ik alleen maar zin in simpele Franse/Italiaanse/Hollandse pot. Dit jaar verschenen er dus wat minder nieuwe recepten, maar een terugblik kan nooit kwaad, toch?

Dit zijn de meest bekeken Aziatische recepten van 2020:

10. Massaman curry (Thailand)

Dit is misschien wel mijn favoriete Thaise curry! Hij is super rijk van smaak. Hij is lekker kruidig, doordat er gedroogde specerijen als komijn, kardemom en kaneel worden gebruikt. Dit maakt hem ook meteen een beetje een vreemde eend in de bijt, want deze smaken zie je niet vaak in de Thaise keuken. Mijn favoriet is gemaakt van gestoofd rundvlees, maar kip kan ook. Massaman curry bevat vrijwel altijd ook pinda’s en aardappel. Ik at een verrukkelijke massaman bij Pakorn’s Kitchen in Chiang Mai, mocht je daar eens in de buurt zijn 😉

Bekijk het recept.

Massaman curry

9. Rijstvelrolletjes (Vietnam)

Deze lekkere Vietnamese loempia’s komen regelmatig bij mij op tafel. Het hakken en snijden kost wat tijd, maar verder is dit recept ontzettend makkelijk. De loempia’s zijn heerlijk licht in de zomer en bovendien gezond, want ze worden niet gefrituurd. Ik maak meestal twee versies: eentje met garnalen en eentje met kipgehakt. Die laatste is niet echt authentiek, maar wel heel erg lekker! Je eet ze met nuoc cham, een simpele dipsaus van rode peper, knoflook, limoen en vissaus.

Bekijk het recept.

Vietnamese loempia's

8. Rendang (Indonesië)

Indonesische rendang is een runderstoof die oorspronkelijk van West-Sumatra komt. Hij heeft zich verspreid over heel Indonesië en Maleisië. En niet voor niets, want rendang is heerlijk kruidig en rijk van smaak. Denk kaneel, kokos, gember… Mmm!

Bekijk het recept.

Indonesische rendang

7. Miang Kham (Thailand)

Als je het over kleine smaakbommetjes hebt, dan heb je het over Thaise miang kham! Een groen blaadje met daarop stukjes pinda, kokos, limoen, rode peper, gember, sjalot en een zoetige saus. Dit hapje komt uit het noorden van Thailand, waar het vaak op straat wordt verkocht. Bij het restaurant Sra Bua (**) in Bangkok kregen we de chique variant voorgeschoteld, door een ober die alle losse onderdelen vanaf een rijk versierde trolley voor ons tot een mooi hapje vormde. Wil je naast deze klassieke miang kham nog iets bijzonders serveren? Probeer dan ook de miang met krab, lychee en groene mango!

Bekijk het recept.

miang kham

6. Soto betawi (Indonesië)

Soto betawi is een rundvleessoep uit Jakarta. Hij bevat zacht gestoofd rundvlees en kokosmelk. Meestal wordt hij op smaak gebracht met knoflook, sjalotten, kaffir lime, galangal en kemirinoot. Het is een goed gevulde soep, waarin je ook tomaat, aardappel, rijst en emping vindt. Het is even wat werk, maar zeker de moeite waard!

Bekijk het recept.

Soto Betawi

5. Dan dan noedels (China)

Als ik thuis vraag wat we vanavond eens zullen eten, is dan dan noedels één van de meest waarschijnlijke antwoorden. Het is dan ook een heerlijke smaakbom! Het is een kom vol noedels, die lekker pittig zijn door de chili-olie en toch romig door de sesamsaus, met daar bovenop gehakt en wat bladgroenten. Yum.

Bekijk het recept.

dandan noedels

4. Sajoer lodeh (Indonesië)

Sajoer lodeh is een Indonesisch gerecht van groenten in kokossaus. Mijn favoriete combo bevat in ieder geval courgette, tomaat, boontjes en witte kool, maar eigenlijk zijn heel veel groenten lekker in dit gerecht: bloemkool, wortel, aubergine, bamboescheuten… Ideaal als je nog wat restjes groenten hebt!

Bekijk het recept.

Sajoer lodeh

3. Korean Fried Chicken (Zuid-Korea)

Korean Fried Chicken is misschien wel de meest toegankelijke Koreaanse snack. Want wie zegt er nou nee tegen krokant gefrituurde kippenvleugeltjes?! Vooral deze variant in een pittige plakkerige saus is echt om je vingers bij af te likken. In Zuid-Korea is KFC overal te vinden: bij kraampjes op straat of op de markt, in speciale fastfoodrestaurants of in “chimaek”-zaken. Die laatste serveren de topcombo chicken en maekju (het Koreaanse woord voor bier). Een match made in heaven! Wist je dat de Zuid-Koreaanse stad Daegu zelfs een chimaek festival heeft?

Bekijk het recept.

Korean Fried Chicken

2. Tantanmen ramen (Japan)

Twee jaar geleden stond deze op 1 in het lijstje met mijn meest bekeken Aziatische recepten, en ook dit jaar is deze soep weer populair. En terecht. Het is een lekker pittige Japanse noedelsoep die bestaat uit bouillon met varkensgehakt, noedels, gefermenteerde chilibonenpasta en sesampasta. Lekker met een eitje erin! Ik at ‘m voor het eerst nabij Nishiki Market in Kyoto en ben sindsdien verslaafd.

Bekijk het recept.

Tantanmen ramen

1. Kimbap (Zuid-Korea)

Ook in 2018 stond kimbap al in de top 10. Een blijvertje dus! Kimbap is een Koreaanse snack van zeewier (kim) gevuld met rijst (bap) en allerlei lekkere dingen. Met de vulling kun je eindeloos variëren. Kimbap is ideaal bij een picknick of als lichte lunch. 

Bekijk het recept.

Recept kimbap



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *