Yukgaejang, pittige Koreaanse rundvleessoep

Yukgaejang, pittige Koreaanse rundvleessoep

Yukgaejang is een pittige Koreaanse rundvleessoep. Of stoofschotel – het hangt er eigenlijk een beetje tussenin. Dit is Koreaans eten ten voete uit: stevig, pittig en op smaak gebracht met een combinatie van gochujang, doenjang en sesamolie. Meer informatie over deze ingrediënten vind je hier; je zult er waarschijnlijk even voor langs de toko moeten. Neem dan meteen een flesje makgeolli mee!

Ingrediënten voor yukgaejang

Voor 4 personen

  • 600 – 800 gram rundvlees om te stoven (bijv. runderriblap of sukade)
  • boter (om het vlees in aan te bakken)
  • 1 ui (in ringen)
  • 60 gram daikon (grofgehakt)
  • 5 tenen knoflook (fijngehakt)
  • runderbouillonblokje (optioneel)
  • 1 eetlepel sesamolie 
  • 40 gram gochugaru
  • 2 eetlepels doenjang 
  • 2 eetlepels gochujang (of meer naar smaak)
  • zout + zwarte peper naar smaak
  • 100 gram sojascheuten (of als je die niet kunt vinden: taugé)
  • 1 courgette, in halvemaantjes
  • 150 gram oesterzwammen (in reepjes gescheurd)
  • 8 lente-uitjes (in staafjes van 3-4 centimeter)
  • 2 eieren (losgeklopt)
  • 2 eetlepels sesamzaad (licht geroosterd in een droge koekenpan)

Bereidingswijze yukgaejang

  1. Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is, want dan wordt het minder snel taai. Dep het droog. Bak het vlees kort aan in wat boter. Bak daarna ook de uienringen licht aan.
  2. Doe het vlees en de uienringen in een grote pan, samen met de daikon en de helft van de knoflook. Doe er ongeveer 1,5 liter warm water bij, in ieder geval zoveel dat alles net onderstaat. Ik gooi er nu ook een bouillonblokje bij voor extra smaak (al doen ze het in Korea traditioneel alleen met water).
  3. Breng het geheel op een laag vuurtje, met de deksel half op de pan, zachtjes aan het sudderen. Net zolang tot het vlees zacht is (zeker een uur of drie). Kijk af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit; alles moet onder blijven staan. Heel zachtjes borrelen is prima, maar let op dat het niet kookt!
  4. Als het vlees zacht is, giet je alles door een zeef (bewaar de bouillon!). Haal het vlees eruit en scheur in kleinere stukjes. De ui/daikon kun je nu weggooien. 
  5. Doe de bouillon en het vlees terug in de pan.
  6. Verhit de geroosterde sesamolie in een koekenpan op hoog vuur. Doe de chilivlokken en overgebleven knoflook erbij, roer goed en draai het vuur lager. Meng nu de doenjang en gochujang erdoor. Roer dit mengsel vervolgens door de bouillon. 
  7. Doe de courgette, oesterzwammen en lente-uitjes in de bouillon. Laat dit 5 minuten pruttelen. Doe daarna de sojascheuten erbij en laat nog 2 minuten zachtjes borrelen.
  8. Proeven en op smaak brengen met nog wat extra peper, zout of sesamolie.
  9. Voeg de eieren toe aan de kokende soep. Langzaam roeren, zodat het ei in de soep stolt.
  10. Bestrooi voor het serveren met het geroosterde sesamzaad. Ook lekker met nog wat gesnipperde lente-uitjes bovenop.
  11. Eet smakelijk!

Meer weten over Koreaans eten?



3 thoughts on “Yukgaejang, pittige Koreaanse rundvleessoep”

  • Hoi! Ik heb gisteren dit recept gemaakt en het was heerlijk! Mijn vriend vond het ook erg lekker.
    Ik heb net je blog ontdekt en ga zeker vaker recepten uitproberen.

  • Afgelopen weekend heb ik de Yukgaejang gemaakt, wat een heerlijk gerecht. Ook fijn dat het eenvoudig te maken is, al moet je wel de juiste ingrediënten in huis hebben. Maar gelukkig is er in Breda ‘ Amazing Orientel’. Bij het hoofdgerecht heb ik 5 van jou bijgerechten geserveerd. Om het toch een Europees tintje te geven heb ik een miniversie van de Yukhoe Koreaanse steak tartaar als voorafje geserveerd.Hartelijk dank we hebben genoten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *