Vismarkt in Sokcho: visje kopen, sashimi eten, soep slurpen

Vismarkt in Sokcho: visje kopen, sashimi eten, soep slurpen

Als ik op reis ben, wil ik naar de markt. Voor mij is het dé plek om nieuwe ingrediënten te ontdekken, om locals te ontmoeten en een inkijkje te krijgen in het dagelijks leven. Lekker hectisch en een beetje smoezelig, zo zie ik ze het liefst (al zijn er grenzen, zoals deze bizarre markt). In Zuid-Korea bezocht ik onder andere de vismarkt in Sokcho. Klein maar fijn! Er is hier volop verse vis te koop, die je ter plekke kunt laten bereiden. Het bestellen is alleen nog niet zo eenvoudig… In deze blog lees je hoe het ons verging en wat er rondom Sokcho nog meer te beleven is.

Tourist & Fishery Market (zonder toeristen)

In Sokcho zijn meerdere vismarkten. Wij bezochten de Sokcho Tourist & Fishery Market (voorheen bekend als Jungang Market). Laat je door de naam niet afschrikken, want ik heb geen enkele andere westerse toerist gezien. De vismarkt vind je in de kelder van het marktgebouw. Hij is uiteraard niet zo gigantisch als Jagalchi Market in Busan of Tsukiji Market in Tokyo, maar hij is groot genoeg om lekker rond te struinen. 

Er staan rijen tanks met kreeften, inktvissen en zee-egels. Zo nu en dan zie je een krab die zich met zijn angstaanjagende scharen een weg uit de tank probeert te klauwen. Naast levende vissen, die door de marktkooplui met een schepnet uit de tanks worden gehaald, liggen er ook stapels gedroogde vis. Een deel van de stalletjes heeft een keukentje. Daar kan de vis uit het water direct de pan in. Leuk! We zien groepen Koreanen met flessen soju zich laven aan schalen vis. Dat willen wij ook!

Vismarkt in Sokcho

Op zich is het natuurlijk relaxt, zo’n markt die niet op buitenlandse toeristen gericht is. Geen prullaria, geen opdringerige verkopers – eigenlijk besteedde sowieso niemand aandacht aan ons. Maar dat was tegelijkertijd ook een tikkeltje onpraktisch. Er stonden nauwelijks bordjes bij de koopwaren, en al helemaal niet in het Engels. Hoe weet je dan wat er in de tanks zit en wat het kost? Hoe maak je duidelijk wat je wilt? We hadden geen flauw idee. Hongerig dwaalden we langs de tanks.

Tot een gehaaide dame ons aansprak. Calculator in de hand: die twee vissen, voor 50.000 won. Ik maak er iets lekkers mee, gebaarde ze. Dat klinkt als een uitstekend plan als je trek hebt! Zonder af te dingen (amateurs…) namen we in kleermakerszit plaats aan een van de lage tafeltjes. Biertje erbij en daar kwamen de bijgerechten al!

Wat eet je op de vismarkt in Sokcho?

Dat is dus hoe het gaat. Je wijst een vis aan in de tank, zij halen hem eruit met een schepnet, geven er een paar ferme klappen op en bereiden hem vervolgens hoe je wilt.

Onze kokkin maakte eerst een groot bord hoe, Koreaanse sashimi. Dit is een andere eetervaring dan in Japan. Waar je in Japan veel verschillende soorten vis krijgt – tonijn, zalm, witvis, garnaal – met enkel wat sojasaus en wasabi, krijg je in Zuid-Korea regelmatig een bord vol sashimi van één soort vis. Het is de bedoeling dat je een plakje rauwe vis in een shiso- of slablaadje doet, samen met een teen gemarineerde knoflook en wat pittige saus. Vervolgens prop je dit pakketje in een keer in je mond.

Je krijgt er allerlei bijgerechten bij: koolsalade, zeewiersalade, kimchi en nog veel meer. We kregen ook een bordje mongeh voorgeschoteld (zakpijpen of sea squirts). Dit zeedier is oranje en lijkt qua structuur op oester. Het is licht bitter en smaakt intens naar zee.

Terwijl wij zaten te eten, werd er van de kop en graten van onze vis een heerlijke pittige vissoep getrokken: maeuntang (zo lekker dat ik hem thuis ook wilde eten: zie mijn recept hier!). Dat vind ik mooi aan de Koreaanse keuken: niets gaat verloren. De soep is vergelijkbaar met een bouillabaisse, maar dan op z’n Koreaans.

Ik durf niet te zeggen of 50.000 won (zo’n € 38) een goede prijs is voor dit alles. Wij vonden het in ieder geval zeker de moeite waard. Tip: veel verkopers hebben een rekenmachine op zak, dat is een handige manier om ondanks de taalbarrière over de prijs te communiceren.

Op de markt kun je zo’n beetje alles eten wat er te koop is: van krab tot zee-egel. Niet zo’n fan van vis? Een van de andere specialiteiten op de markt is dak gangjeong, gefrituurde kip met zoetzure saus.

Vismarkt in Sokcho

Wat doe je verder in Sokcho?

De meeste reizigers gaan naar Sokcho met hetzelfde doel: hiken. Zuid-Korea is een wandelwalhalla en de Koreanen hebben dit tot kunst verheven. Maar echt. Hiken wordt hier zéér serieus genomen. Een beetje rondhobbelen in korte broek op sneakers, zoals wij deden? Dat doet eigenlijk niemand. De Zuid-Koreanen lopen rond in zo’n beetje de halve North Face-catalogus: gigantische zonnekleppen, fluorescerende windjacks, wandelstokken, mondkapjes, zonnehoedjes, alles. Hilarisch.Seoraksan

Seoraksan National Park ligt op een half uurtje met de bus van Sokcho. Het is het grootste park van het land. Je kunt hier daghikes doen of dagenlang ronddwalen. Seoraksan is bovendien het meest indrukwekkende National Park dat we in Zuid-Korea gezien hebben: groene paden, grillige rotspartijen, hoge pieken.  Wij beklommen Ulbansawi Rock. Dit is een van de bekendere wandelingen. De route is slechts vier kilometer, maar ik kan je vertellen: vier kilometer klimmen is lood- en loodzwaar bij 40 graden. Het laatste gedeelte bestijg je de eindeloze trappen die aan de zijkant van de rots zijn bevestigd. Schaduw? You wish… Zo’n zonneklep lijkt dan ineens best een goed idee 😉 

Seoraksan NP is goed ingericht op toeristen. De bewegwijzering is helemaal prima en er zijn verbazingwekkend veel toiletten (zoals overal in Zuid-Korea). Bij de ingang van het park zijn volop restaurantjes. Het is wel aan de raden voldoende te eten en drinken mee te nemen, want onderweg is er vrijwel niets te koop. Aan de voet van de bergen vind je ook een metershoge boeddha, verschillende tempels, bruggen en een kabelbaan naar één van de bergtoppen.

Waar vind je de vismarkt in Sokcho?

De vismarkt in Sokcho die wij bezochten is de Tourist & Fishery Market (속초 관광수산시장; voorheen Jungang Market). Adres: 12, Jungang-ro 147beon-gil, Sokcho-si, Gangwon-do.

Sokcho ligt aan de noordoostkust van Zuid-Korea. Vanaf Seoul reis je er in 2,5 uur met de bus naartoe. 

Meer weten over Koreaans eten?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *