Vegetarische okonomiyaki: hartige Japanse pannenkoek

Vegetarische okonomiyaki: hartige Japanse pannenkoek

Okonomiyaki (お好み焼き) is een hartige, gevulde Japanse pannenkoek. Je kunt er heerlijk mee variëren. “Okonomi” betekent namelijk zo iets als “gebakken met wat jij lekker vindt”. Ideaal om je koelkast leeg te maken! De basis is meestal een pannenkoekenbeslag met ei en witte kool. Vaak met reepjes buikspek of zeevruchten. Maar je kunt ook heerlijke vegetarische okonomiyaki maken, volgens onderstaand recept.

Toppings

Wat zeker niet mag ontbreken bij okonomiyaki, zijn de toppings. Meestal gaat er Kewpie-mayonaise op en flink wat okonomiyakisaus. Dit is een friszure, hartige bruine saus. Verder kun je er sesamzaadjes, beni shoga (ingelegde rode gember), bosui, sichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder) of furikake (strooisel van sesam, zeewier en bonitovlokken) over strooien. Ook klassiek: katsuobushi (schaafsel van gedroogde tonijn). Door de hitte van de pannenkoek danst het schaafsel over het bord. Lekker!

Klinkt als veel? Jep, dat is het ook! Maar het is juist de uitbundige combinatie van smaken en texturen die deze pannenkoek zo smullen maakt.

Nagaimo

Vaak gaat er nagaimo-wortel in okonomiyaki-beslag. Dit is een knapperige witte wortel, die wel wat weg heeft van rettich (ook wel bekend als daikon). Als je hem raspt, komt er een zetmeelrijke, plakkerige smurrie tevoorschijn. Nagaimo zit meestal in poedervorm in de kant-en-klare okonomiyaki-mixen. Ik heb het vers niet kunnen vinden in Nederland. Je zou het eventueel kunnen vervangen door gewone rettich, maar die heeft niet die plakkerige eigenschap. Ik laat het gewoon weg –  de vegetarische okonomiyaki wordt er niet minder lekker door!

Okonomiyaki (en meer) in Osaka

Okonomiyaki is geen traditioneel Japans gerecht, zoals kaiseki (Japanse haute cuisine), verse sashimi of traditionele temple food. Het is eerder een soort pub food – niet voor niets staat het ook wel bekend als ‘Japanse pizza’. Inmiddels mag okonomiyaki echter best een moderne klassieker worden genoemd!

Je ziet okonomiyaki vooral veel in de regio Kansai, waarin onder andere de steden Osaka en Kyoto liggen. Vaak krijg je het in een restaurant op een bakplaat die in de tafel zit, zoals een soort steengrill, zodat je zelf je pannenkoek kunt bakken. Don’t worry: als je er als onnozele buitenlander naar kijkt, krijg je vast en zeker hulp!

Meer weten over lekker eten in deze steden? Lees bijvoorbeeld over snacken in Osaka en de tofu-hemel van Kyoto.

Ingrediënten (2 personen)

Voor het beslag:

  • 130 gram bloem (gebruik speciaal okonomiyaki flour van de toko of gewone bloem)
  • 180 ml dashi (ik gebruik hiervoor dashipoeder uit een zakje; voor een vegetarische variant kun je vegetarische dashi of lichte groentebouillon gebruiken)
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 eieren

Voor de vulling:

  • 200 gram verse shiitakes (in plakjes)
  • +/- 4 eetlepels olie (om in te bakken)
  • 200 gram witte kool (heel fijn gesneden; kant-en-klaar uit een zakje werkt in dit recept prima, omdat de kool wat droger is en de pannenkoek daardoor minder zompig wordt)
  • 3 bosuitjes in dunne ringetjes
  • 100 gram taugé (grof gehakt)
  • 2 centimeter gember (geraspt) of 2 eetlepels beni shoga (ingelegde rode gember

Toppings:

  • okonomiyaki saus (let op: hier zit vaak oestersaus in, dus is niet geheel vega), evt. te vervangen door tonkatsu saus 
  • mayonaise (bij voorkeur de Japanse kewpie mayonaise)
  • 1 á 2 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • ingelegde rode gember (benishoga)
  • optioneel om te bestrooien: aonori (gedroogd gesnipperd zeewier) of furikake (let op: meestal niet vegetarisch!) of bonitovlokken (let op: niet vegetarisch!)

Bereidingswijze vegetarische okonomiyaki

  1. Maak een beslag van de bloem, dashi en sojasaus. Meng de eieren er één voor één doorheen. Klop goed door tot er vrijwel geen klontjes meer in zitten en zet het beslag opzij. 
  2. Bak de shiitakes in een klein scheutje olie lichtbruin. 
  3. Roer de shiitakes en de witte kool, bosui en taugé door het beslag. Meng eventueel ook wat rode gember door het mengsel. 
  4. Verhit 2 eetlepels olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet (een deel van) het gevulde beslag in de pan. Druk het een beetje aan met een platte spatel, maar niet te veel: de pannenkoek moet niet te compact worden. 
  5. Draai het vuur wat lager en doe de deksel op de pan. Bak de okonomiyaki ongeveer 7 tot 10 minuten, tot hij wat steviger geworden is.
  6. Draai de pannenkoek voorzichtig om. Bak hem nog +/- 7, zonder deksel op de pan.
  7. Laat de vegetarische okonomiyaki voorzichtig uit de pan op een bord glijden. 
  8. Besmeer de okonomiyaki eerst met wat okonomiyakisaus. Strooi er wat ringetjes bosui over. Spuit wat mooie strepen mayonaise over de pannenkoek. Bestrooi tot slot met een strooisel naar keuze en leg wat ingelegde rode gember bovenop. Serveer direct!

Meer weten over Japans eten?