Vegetarische mapo tofu

Vegetarische mapo tofu

Het eerste Chinese recept op Noodlesonmymind was mapo tofu: een pittige schotel van gehakt, zijdentofu en chilibonenpasta. Ik zet hem regelmatig op tafel als ik zin heb in een snelle, vullende maaltijd. Omdat ik niet iedere dag vlees wil eten, bedacht ik ook een vegetarische variant. En die is zeker net zo lekker!

Wat er zoal in gaat? De basis voor de saus is doubanjiang, een pittige Chinese chilibonensaus. Die is behoorlijk pittig en zout, dus extra zout toevoegen is niet nodig. Als vulling gebruik ik blokjes zachte gestoomde aubergine. En natuurlijk shiitake, mijn favoriete paddenstoel. Die is ook lekker in kruidige soep, Thaise paddenstoelensalade of knapperig gebakken met Koreaanse pepersaus. OK, ik dwaal af. In de mapo tofu hoort uiteraard ook tofu. In de variant met vlees kies ik voor zijdentofu, maar in de vega-variant gebruik ik liever stevige tofu. Die geeft net even wat meer bite. Kommetje witte rijst erbij en klaar!

Ingrediënten vegetarische mapo tofu (voor 3 á 4)

  • 1 aubergine
  • 2 theelepels maïzena
  • 3 eetlepels doubanjiang (Chinese chilibonensaus; gebruik iets minder als je niet van pittig houdt!)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sichuanpeper (gemalen)
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels olie (om in te bakken)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 120 gram verse shiitakes
  • 3 centimeter gember (geraspt)
  • 3 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 300 ml. water
  • 200 gram tofu (in blokjes gesneden)

Voor erbij: witte rijst

Bereidingswijze vegetarische mapo tofu

  1. Snijd de aubergine in blokjes. Stoom hem +/- 8 minuten, tot hij gaar maar nog niet papperig is.
  2. Meng de maïzena met 2 eetlepels water tot een papje. Zet apart.
  3. Roer de doubanjiang, sojasaus, Shaoxing rijstwijn, sesamolie, sichuanpeper en suiker in een kommetje door elkaar. Zet dit eventjes opzij.
  4. Bak de ui een paar minuten zachtjes in de olie, tot die glazig is. Voeg dan de shiitakes toe en bak die 5 minuten mee. Voeg vervolgens de knoflook, gember en de helft van de bosui toe (de andere helft is om te garneren). Bak alles nog 3 á 5 minuten.
  5. Doe de aubergines in de pan, eventueel met een klein scheutje extra olie. Bak ze heel even mee.
  6. Doe ook de blokjes tofu erbij.
  7. Voeg het doubanjiang-sausje toe aan de pan. Giet ook het maïzenapapje en het water erbij. Roer alles voorzichtig door, zodat de aubergine niet uit elkaar valt.
  8. Laat alles een minuut of 5 zachtjes pruttelen, zodat de saus iets indikt.
  9. Doe de mapo tofu in een schaal, bestrooi met de rest van de ringetjes bosui en serveer met rijst.

Meer over Chinees eten