Vegetarische mapo tofu

Vegetarische mapo tofu

Het eerste Chinese recept op Noodlesonmymind was mapo tofu: een pittige schotel van gehakt, zijdentofu en chilibonenpasta. Ik zet hem regelmatig op tafel als ik zin heb in een snelle, vullende maaltijd. Omdat ik niet iedere dag vlees wil eten, bedacht ik ook een vegetarische variant. En die is zeker net zo lekker!

Wat er zoal in gaat? De basis voor de saus is doubanjiang, een pittige Chinese chilibonensaus. Als vulling gebruik ik blokjes zachte gestoomde aubergine. En natuurlijk shiitake, mijn favoriete paddenstoel. Die is ook lekker in kruidige soep, Thaise paddenstoelensalade of knapperig gebakken met Koreaanse pepersaus. Maar goed, ik dwaal af. In de mapo tofu hoort natuurlijk ook tofu. In de variant met vlees kies ik voor zijdentofu, maar in de vega-variant gebruik ik liever stevige tofu. Die geeft net even wat meer bite. Verder gebruik ik vegetarisch gehakt. Dat vind ik lekker voor de structuur van de saus, maar je kunt dit gerecht ook prima met alleen groenten en tofu bereiden. Kommetje witte rijst erbij en klaar!

Ingrediënten vegetarische mapo tofu (voor 3 á 4)

  • 1 aubergine
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 theelepel olie (om in te bakken)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 120 gram verse shiitakes
  • 3 centimeter gember (geraspt)
  • 3 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 200 gram vegetarisch gehakt
  • 3 flinke eetlepels doubanjiang (Chinese chilibonensaus; gebruik iets minder als je niet van pittig houdt!)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel sichuanpeper (gemalen)
  • 1 theelepel suiker
  • 300 ml. bouillon
  • 200 gram tofu (in blokjes gesneden)

Voor erbij: witte rijst

Bereidingswijze vegetarische mapo tofu

  1. Snijd de aubergine in blokjes. Stoom hem +/- 8 minuten, tot hij gaar maar nog niet papperig is.
  2. Meng de maizena met 2 eetlepels water tot een papje. Zet apart.
  3. Bak de ui een paar minuten zachtjes, tot die glazig is. Voeg dan de shiitakes toe en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de knoflook, gember en de helft van de bosui toe (de andere helft is om te garneren). Roer ook het vegetarische gehakt erdoorheen. Bak alles nog +/- 5 minuten.
  4. Roer ondertussen de doubanjiang, sojasaus, Shaoxing rijstwijn, sesamolie, sichuanpeper en suiker in een kommetje door elkaar. Voeg het sausje toe aan de pan en roer alles goed door elkaar.
  5. Voeg daarna de bouillon toe aan het mengsel. Roer het maïzenapapje erdoor en breng het geheel aan de kook.
  6. Voeg de aubergine en tofu toe aan de pan. Laat alles een minuut of 5 pruttelen, zodat de saus iets indikt.
  7. Doe de mapo tofu in een schaal, bestrooi met de rest van de ringetjes bosui en serveer met rijst.

Meer over Chinees eten