Vegetarische bibimbap met tofu en pittige shiitakes

Vegetarische bibimbap met tofu en pittige shiitakes

Bibimbap is één van de klassiekers uit de Koreaanse keuken. We kregen het zelfs in het vliegtuig naar Seoul geserveerd! Bibimbap is Koreaans voor ‘gemixte rijst’ en dat zegt precies wat het is: rijst met verschillende soorten groenten, vlees en een pikante saus. Bij het uitserveren krijgt iedereen een eigen kom met rijst, waarop de ingrediënten netjes gerangschikt liggen. Voordat je het opeet, is het de bedoeling dat je alles met eetstokjes door elkaar schept. 

Bibimbap wordt het meestal geserveerd met reepjes gebakken vlees. Het gerecht wordt dan opgediend in een dolsot, een hete stenen kom. Je ziet het ook met steak tartaar en een rauwe eidooier. Deze heerlijke variant kun je proeven in de Zuid-Koreaanse stad Jeonju. Maar ook een vegetarische bibimbap is erg lekker! Lees snel verder voor mijn recept.

Wat gaat er in de vegetarische bibimbap?

Ik gebruik sushirijst, maar voor een extra gezonde bowl kun je uiteraard ook zilvervliesrijst gebruiken. Wat echt niet mag ontbreken is een pittige saus op basis van gochujang, Koreaanse rode pepersaus. Dit sausje maakt vrijwel ieder Koreaans gerecht lekkerder; zonder deze saus is ook je bibimbap een saaie boel.

In je vega-bibimbap kun je allerlei groenten gebruiken. Ideaal om restjes uit de koelkast op te maken!

Koreaanse bibimbap

Ingrediënten (2 personen)

Let op: voor een deel van de toppings verwijs ik naar andere recepten op Noodlesonmymind. De ingrediënten worden hier niet apart genoemd. Check dus vooraf of je alles in huis hebt!

Toppings

1. Gebakken tofu

  • 200 gram stevige tofu (die geschikt is om te roerbakken)
  • 30 gram maïzena
  • 1 flinke eetlepel gochugaru (Koreaanse rode pepervlokken, eventueel te vervangen door chilipoeder)
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel Koreaanse maissiroop (eventueel te vervangen door honing)
  • 2 eetlepels olie om in te bakken

2. Pittige shiitakes: bekijk hier de ingrediënten en het recept

3. Ingelegde radijsjes

  • 100 gram radijsjes
  • 100 milliliter rijstazijn of witte wijnazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • ½ theelepel zout

4. Japanse spinaziesalade: bekijk hier de ingrediënten en het recept

5. Overige groenten en meer:

  • halve komkommer
  • 3 wortels
  • 1 bosuitje
  • 2 eieren (laat deze weg als je het gerecht vegan wilt maken)
  • optioneel: 2 blaadjes perillaleaf (ook wel shiso of kkaennip), om te bestrooien
  • optioneel: sesamzaadjes, om te bestrooien

Lekkere alternatieven: daikon, taugé, groene asperges of snippers zeewier

Saus

  • 3 eetlepels gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
  • 1 eetlepel van ieder:
    • doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
    • sojasaus
    • sesamolie
    • (rijst)azijn
  • 1 theelepel Koreaanse maïssiroop (evt. te vervangen door honing, maple syrup of bruine suiker)

Rijst

  • 200 gram sushirijst
  • 2 theelepels sesamolie
  • flinke snuf zout

Bereidingswijze vegetarische bibimbap

De tofu en shiitake voorbereiden
  1. Laat eerst de tofu uitlekken. Om tofu goed te kunnen bakken, is het belangrijk dat je wat vocht uit de tofu perst. Stop de tofu daarvoor tussen 2 velletjes keukenpapier. Leg de ingepakte tofu op een snijplank met iets zwaars er bovenop. Laat de tofu +/- 10 minuten uitlekken. Vervang dan het keukenpapier en laat nog eens 15 minuten uitlekken.
  2. Meng ondertussen de maïzena met het rode peperpoeder en wat zout. Meng in een ander schaaltje de sojasaus, maissiroop en sesamolie door elkaar. Zet beide eventjes opzij.
  3. Overgiet daarna de gedroogde shiitakes met kokend water. Laat ze minimaal 20 minuten weken, tot ze zacht zijn.
  4. Meng ook alvast de ingrediënten voor het sausje bij de shiitakes door elkaar. Het recept vind je hier. 
Aan de slag met de groenten
  1. Snijd de radijsjes in dunne plakjes van ongeveer 1 á 2 millimeter dik. Breng de azijn aan de kook en laat de suiker en het zout erin oplossen. Haal de pan van het vuur en leg de radijsjes erin. Laat ze trekken tot je de vegetarische bibimbap gaat opdienen. 
  2. Maak de spinaziesalade volgens dit recept.
  3. Bereid daarna de overige groenten: rasp de wortel grof, snijd de komkommer in dunne halve maantjes en snijd de bosui in ringetjes. 
  4. Meng de ingrediënten voor de saus door elkaar. Als je de saus te dik vindt, kun je 1 á 2 eetlepels water toevoegen.
Het gerecht afmaken
  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  2. Maak ondertussen de tofu af. Snijd de uitgelekte tofu in blokjes van 2 x 2 centimeter. Wentel de blokjes door het maïzena-pepermengsel. Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak de blokjes voorzichtig rondom bruin. Voeg, zodra de tofublokjes gebruind zijn, het mengsel van soja, sesamolie en maissiroop toe aan de pan. Zorg dat de blokjes er aan alle kanten mee bedekt zijn.
  3. Maak ook de shiitakes af zoals beschreven in dit recept
  4. Bak 2 spiegeleitjes.
  5. Als de rijst klaar is, laat je hem even goed uitdampen. Meng vervolgens 2 theelepels sesamolie door de rijst. Doe er wat zout naar smaak bij.
  6. Doe de rijst in een kom, schep er een flinke klodder (1 á 2 eetlepels) gochujang-saus op en rangschik de overige ingrediënten over de rijst. Bestrooi evt. met wat geroosterde sesamzaadjes. Klaar!

Meer weten over Koreaans eten?