Tove Nilsson: Ramen (over noedelsoep en meer)

Tove Nilsson: Ramen (over noedelsoep en meer)

Ramen, ik houd ervan. Het is veel meer dan noedels in bouillon – wat mij betreft is het de ultieme comfort food. En je mag er nog bij slurpen ook! In het boek Ramen legt Tove Nilsson je precies uit hoe jij zelf zo’n lekkere soep op tafel zet.

Tove Nilsson biedt je ramen-recepten en meer

Dit kookboek biedt 23 ramenrecepten en nog veel meer. Het begint met de basis. Tove Nilsson legt uit hoe je de verschillende Japanse bouillons bereidt en wat je daarvoor nodig hebt. Daarnaast bevat het boek recepten voor andere typen noedels (zoals udon) en bijgerechten als tempura en gyoza.

De recepten zijn veelzijdig en duidelijk. Ik kijk er nu al naar uit om aan de slag te gaan met het recept voor tonkotsuramen! De basis daarvoor is een bouillon van varkenspoten, die langzaam hun vet afgeven aan de bouillon. Het levert een rijke, zachte bouillon op. Hij moet 10 uur opstaan, maar volgens Nilsson heb je dan wel ‘de koning van de ramenbouillons’.

Een andere smaakvolle ramen-variant is tantanmen ramen. Een fijn huwelijk tussen Japanse ramen en Chinese dandan-noedels en chilibonenpasta. Hier vind je een recept voor tantenmen ramen, gebaseerd op het recept uit Ramen.

Vormgeving

Het boek zit vol met schitterende foto’s. Niet alleen van de gerechten, maar ook van ramenrestaurants. Zo krijg je een inkijkje in het dagelijks leven van de Japanse stedeling, die aan het einde van de werkdag op het metrostation een kom noedels slurpt.

Erg leuk: de foto van de vending machine naast de inhoudsopgave. Die is namelijk heel herkenbaar! In veel ramenrestaurants tref je bij binnenkomst een automaat met veel knoppen (met als je geluk hebt plaatjes van de gerechten erbij). Je toetst de gerechten van jouw keuze in, gooit er wat yen in en krijgt een bonnetje dat je zelf aan de chef mag overhandigen. Binnen enkele minuten is je heerlijke, dampende kom ramen klaar!

Extra plus: hardcover, altijd fijn.

Tove Nilsson

Kopen?

Ja! Tove Nilsson mag dan een Zweedse zijn, ze heeft een heel fijn Japans kookboek gemaakt. De recepten zijn eenvoudig en (als je een beetje vals speelt door gewoon een bouillonblokje te gebruiken) prima op een doordeweekse dag te bereiden. Bonuspunten voor de foto’s.

Tove Nilsson: Ramen. Japanse noedelsoep en bijgerechten. (Good Cook, 2016)

Meer weten over Japans eten?