Aziatische tofu caprese á la Momofuku

Aziatische tofu caprese á la Momofuku

Halleluja! Na de donkere wintermaanden hebben we eindelijk weer wat zon gehad. Ik krijg direct zin in zomers eten. Zoals een salade caprese. Glaasje rosé erbij. Lekker! In David Chang’s kookboek Momofuku vond ik een briljante Aziatische versie van deze Italiaanse klassieker: tofu caprese, een salade van cherrytomaten met zijdentofu en shisoblad.

Om een Aziatische versie van de salade caprese te maken, verving Chang de mozzarella door zijdentofu. Die maakt de salade zacht, fris en romig. De basilicum werd vervangen door shisoblad. Dit groene blad smaakt heel anders dan basilicum, maar heeft ook een soort muntachtige kruidigheid. In plaats van goede olijfolie gebruikt Chang een drupje sesamolie.

In Changs recept wordt een deel van de tomaatjes geblancheerd. Je kunt daardoor het velletje makkelijk verwijderen. Als je in de zomer mooie grote tomaten vindt, kun je die natuurlijk ook gewoon lekker in plakken snijden!

Ingrediënten tofu caprese (2 personen)

Voor de salade
 • 1 pakje zijdentofu (300 gram)
 • 250 gram cherrytomaten
 • 3 shisoblaadjes (te koop bij de toko, ik haal ze bij Wah Nam Hong)
Voor de dressing
 • 3 eetlepels azijn (Chang gebruikt sherryazijn, ik gebruik Koreaanse appelazijn)
 • 1 eetlepel lichte sojasaus
 • 1 eetlepel (neutrale) olie
 • 1,5 theelepel sesamolie
 • zout en peper

Bereiding

 1. Breng een pan gezouten water aan de kook. Zet ook alvast een bak koud water (liefst met ijsklontjes) klaar om de tomaatjes snel in te koelen.
 2. Snijd in de helft van de tomaatjes met een mesje een klein kruisje aan de onderkant (alleen de schil, zorg dat je ze niet te ver doorsnijdt). Laat die tomaatjes in het kokende water vallen. Haal ze er na 10 seconden weer uit (met een zeefje of schuimspaan) en laat ze snel afkoelen in het ijswater. Verwijder vervolgens de velletjes van de tomaatjes. Zet ze tot gebruik in de koelkast.
 3. Snijd de andere helft van de tomaatjes doormidden.
 4. Snijd het blok zijdentofu horizontaal doormidden, zodat je twee plakken krijgt. Druk hier met een steekring (ik gebruik een diameter van 6 centimeter) voorzichtig rondjes uit. Dat ziet er leuk uit, maar in plakken snijden werkt ook gewoon.
 5. Snijd het shisoblad in flinterdunne sliertjes. Dat gaat het makkelijkst door de blaadjes op elkaar te leggen, ze vervolgens tot een strak rolletje te rollen en daar dunne reepjes van te snijden.
 6. Klop alle ingrediënten voor de dressing stevig door elkaar. Hussel alle tomaatjes erdoor.
 7. Leg op ieder bord een plak zijdentofu. Strooi er een klein beetje zout over. Verdeel de tomaten over de borden en schep er wat dressing overheen. Strooi er flink wat shisoreepjes overheen en bestrooi met wat zout en zwarte peper. En voila: klaar is je Aziatische tofu caprese. 

Meer weten over Koreaans eten?