Charmaine Solomon: The Complete Asian Cookbook

Charmaine Solomon: The Complete Asian Cookbook

The Complete Asian Cookbook is hét standaardboek over Aziatisch koken. Maar liefst 15 keukens komen aan bod: van Sri Lanka tot Vietnam, van de Filipijnen tot Korea. De eerste editie verscheen al in 1976. Inmiddels zijn er ruim een miljoen exemplaren verkocht – dit mag dus wel een klassieker genoemd worden!

Recepten

Dit is een dikke pil zonder fratsen. Ieder hoofdstuk begint met een korte inleiding over de kookgewoontes van het land. Welke smaken kenmerken de gerechten, door welke culturen is de keuken beïnvloed, hoe worden maaltijden traditioneel geserveerd? Ook vind je aan het begin van ieder hoofdstuk een lijstje met de meest typerende ingrediënten. Daarna volgen recepten – letterlijk honderden.

De recepten zijn rechttoe rechtaan en niet al te bewerkelijk. Vrijwel alles wordt from scratch gemaakt: currypasta’s, chutneys, sambals… Solomon maakt in haar recepten veel gebruik van verschillende (gedroogde) specerijen, dus het is handig als je voorraadkast een beetje op orde is. Ik moet bekennen dat ik de recepten soms iets te vlak van smaak vind, en dus geneigd ben hier en daar meer kruiden toe te voegen dan aangegeven in het recept.

Vormgeving

Sfeerbeelden kom je in dit kookboek niet tegen; de vormgeving is vooral praktisch. De foto’s van de gerechten zijn mooi, met weinig opsmuk. Lang niet van ieder gerecht is een foto opgenomen. Daardoor is het af en toe gissen hoe het gerecht er eigenlijk uit hoort te zien, helemaal als je nog niet zo bekend bent met een bepaalde keuken. Birmese of Laotiaanse gerechten kom ik in ieder geval niet dagelijks tegen! 

Groot Aziatisch Kookboek

Kopen?

Jep, aanrader. Ik ken geen enkel ander kookboek dat zoveel verschillende keukens beschrijft en toch zo compleet is. Het geeft inzicht in de grote culinaire diversiteit van Azie. Handig om de verschillende keukens in de vingers te krijgen! Als je al enigszins bekend bent met een bepaalde keuken, zul je weinig verrassingen tegenkomen. Dat geeft wat mij betreft niets: dit is een prima en volledig (naslag)werk.

De meest recente versie verscheen in 2016. Ik heb zelf een oudje, uit 2011, maar die doet het nog prima! Er bestaat ook een Nederlandse vertaling: Groot Aziatisch kookboek (Kosmos).

Charmaine Solomon: The Complete Asian Cookbook (Hardie Grant Books).

Charmaine SolomonGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *