Thaise vis in zoutkorst (pla pao)

Thaise vis in zoutkorst (pla pao)

Het idee voor deze Thaise vis in zoutkorst komt van Migrationology, één van mijn favoriete websites. Je vindt er geen recepten, maar wel alles wat je maar wilt weten over eten op jouw reisbestemming. Kortom: een website voor ‘people who travel for food’. In de ‘eet-reisgids’ over Bangkok viel mijn oog op pla pao, het op één na favoriete Thaise gerecht van de auteur.

Pla pao (ปลาเผา) – A whole fish is stuffed with lemongrass and kaffir lime leaves, rolled in a salt crust, grilled over charcoal, and served with chili garlic sauce.

Thaise vis in een zoutkorst dus, gevuld met heerlijk geurende Thaise ingrediënten. De Thai grillen de vis boven een houtskoolvuurtje. In onderstaand recept kies ik een manier die beter past bij mijn kleine Haagse keukentje: een hele vis onder een dik pak zout in de oven. De vis blijft door deze bereidingswijze supersappig. En het kan bijna niet mislukken!

Traditioneel eet je dit gerecht door een klein stukje vis in een slablad te wikkelen en het als pakketje in je mond te stoppen. Ik vind het ook lekker om de vis te eten met een grote bak salade ernaast, zoals de Thaise salade met gegrilde ananas en rijstnoedels.

Tips:

  • Koop een mooie hele vis, zoals een dorade of zeebaars. Je kunt de visboer vragen de ingewanden te verwijderen. De schubben moeten blijven zitten!
  • Je kunt de vis helemaal bedekken met zout, maar ook de kop vrijlaten. Als je eiwit uit het oog ziet komen, weet je dat de vis gaar is.

Thaise vis in zoutkorst

Ingrediënten (2 personen)

Thaise vis in zoutkorst

  • 1 hele zeebaars (ingewanden verwijderd)
  • 2 stengels citroengras 
  • handje kaffir lime (uit de vriezer)
  • 3 plakjes verse gember
  • 1 kilo zout
  • 3 hele eiwitten of 6 eetlepels eiwit uit een fles (vaak te vinden in het zuivelvak van de supermarkt)

Dipsaus

  • sap en rasp van 1 limoen
  • 1,5 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 1 á 2 rode of groene chilipepers (fijngehakt)
  • paar takjes koriander (fijngesneden)
  • zwarte peper (naar smaak)
  • optioneel: 1 eetlepel water of 1 eetlepel sushi-azijn

Bereidingswijze Thaise vis in zoutkorst (met dipsaus)

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Maak eerst de dressing. Heel simpel: alles door elkaar mixen en klaar. Vind je de dressing te scherp? Voeg dan een klein beetje water of sushi-azijn toe.
  3. Pak nu je vis erbij. Vul de buikholte met de stengels citroengras (dubbelgevouwen), kaffir limeblaadjes en de plakjes gember. Druk de vis een beetje dicht.
  4. Meng het zout met de eiwitten. Er moet een dikke slurrie ontstaan.
  5. Tip: bekleed de ovenschaal eerst met bakpapier, dan is het later makkelijker om het zout los te bikken. Verdeel een derde van het zoutmengsel over de bodem van de ovenschaal. Leg de gevulde zeebaars er bovenop. Bedek de zeebaars helemaal met de rest van het zout. Druk aan tot je een min of meer egale zoutkorst hebt van +/- 1 centimeter dik.
  6. Laat de vis in het midden van de oven in een half uurtje gaar worden.
  7. Breek voorzichtig de zoutkorst weg. Serveer de vis als geheel of gefileerd, met de dipsaus ernaast.

Meer weten over de Thaise keuken?