De perfecte vega-lunch: Sergio Hermans pittige Thaise avocadosalade met een gekookt eitje en knapperige gerookte tofu met sesam en amandel.
Thaise pesto met noedels

Koken doe ik meestal met een plan. Soms duik ik echter gewoon de koelkast in, op zoek naar wat te eten. Laatst vond ik een bosje koriander, wat Thaise basilicum en een restje tofu. Een idee was geboren: noedels met Thaise pesto en blokjes tofu. Een andere bron van eiwitten kan natuurlijk ook, zoals kip of garnalen. Ik maakte er een simpele salade van radijs en komkommer bij.
Het idee achter de Thaise pesto is super simpel. Het uitgangspunt is de klassieke Italiaanse pesto, waarbij ieder ingrediënt wordt vervangen door een Thaise tegenhanger. Basilicum wordt Thaise basilicum en koriander. Pijnboompitten worden pinda’s (of cashewnoten). Olijfolie wordt sesamolie. In plaats van citroensap gebruik je limoensap. Pepertje erbij voor de kick, en een drupje vissaus als vervanger voor de Parmezaanse kaas (of sojasaus, als je het vegan wilt).
Met een simpele salade ernaast heb je een snelle en gezonde maaltijd. Is dit authentiek Thais? Nah. Is het lekker? Jazeker!
Ingrediënten
Voor de Thaise pesto
- 2 handjes koriander
- 2 handjes Thaise basilicum
- 1 teentje knoflook (grof gehakt)
- 2 eetlepels pinda’s
- gedroogde chilipepers (naar smaak, ik gebruik 1 theelepel)
- 1 eetlepel (geroosterde) sesamolie
- 1 theelepel vissaus
- sap van 1 limoen
- zout
Verder nodig voor de noedels
- 2 porties noedels
- tofu (of kip of garnalen of wat je maar lekker vindt!)
- optioneel: handje pinda’s om te garneren
Voor de salade
- halve komkommer (met de dunschiller in dunne linten)
- handje radijsjes (in dunne plakjes)
- 1 bosuitje (in dunne ringetjes)
- paar takjes koriander (blaadjes grof gehakt)
- 1 theelepel sojasaus
- 1 theelepel sushiazijn
Bereidingswijze
- Mix met een staafmixer (of in een vijzel) alle ingrediënten voor de Thaise pesto tot een vrij gladde saus.
- Meng alle ingrediënten voor de salade door elkaar.
- Kook de noedels. Bak ondertussen de blokjes tofu in een klein beetje olie.
- Meng de noedels, Thaise pesto en tofublokjes door elkaar. Eet smakelijk!
Meer weten over de Thaise keuken?
- Recepten:
- Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje bij mijn Thaise recepten.
- Of kijk hier als je een andere Aziatische keuken wilt proberen.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de Thaise voorraadkast voor meer informatie over Thaise ingrediënten.
- Uit eten:
- Geen zin om te koken? Ga lekker een hapje eten bij Zeta op de Grote Markt of haal je maaltijd op bij Irawaddy, de lekkerste, liefste (en langzaamste) afhaal-Thai van Den Haag.