Gevulde Thaise pannenkoek: khanom bueang yuan

Gevulde Thaise pannenkoek: khanom bueang yuan

Tijdens een bezoek aan Bangkok deed ik een briljante food tour met A Chef’s Tour. We trokken langs stalletjes, markten en decennia oude eettentjes. Bij één van de kraampjes aten we een hartige Thaise pannenkoek: khanom bueang yuan.

Dit gerecht lijkt veel op de Vietnamse crêpe bánh xèo – yuan is Thais voor Vietnamees – maar dan aangepast aan de Thaise smaken. De pannenkoek wordt gevuld met een mengsel van kokos, pinda’s, tofu, garnaaltjes, tofu en gezouten radijs. Je eet het gerecht met zoetzure komkommer, wat verse gember en groene kruiden.

Deze Thaise pannenkoek is er in 2 varianten. Een gefrituurde, waarbij de pannenkoek eerst wordt gevuld en daarna als een pakketje in hete olie wordt gebakken. De pannenkoek is hier wat dikker en het beslag bevat meer ei. Daarnaast is er een knapperige variant, waarvoor een flinterdunne crêpe in een wok wordt gebakken en daarna wordt gevuld met verse ingrediënten.

Hieronder maak ik de laatstgenoemde. Eet smakelijk!

Ingrediënten (2 personen)

Voor de zoetzure komkommer

  • halve komkommer
  • 60 ml rijstazijn
  • 60 ml water
  • 30 gram suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 sjalot (in dunne ringetjes)
  • 1 rode chilipeper (in dunne ringetjes)

Voor het beslag

  • 130 gram rijstbloem
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 ei
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1 stengel citroengras 
  • flinke snuf zout en peper
  • water

Voor de vulling

  • 100 gram stevige tofu (of 200 gram, als je honger hebt)
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram garnaal (grof gehakt)
  • 3 bosuitjes
  • 50 gram kokossnippers (in de supermarkt meestal te vinden bij de bakspullen)
  • 1 sjalot (gesnipperd)
  • optioneel: 50 gram gezouten radijs (te koop in zakjes bij de toko)
  • 2 blaadjes kaffir lime (in dunne reepjes)
  • 100 gram taugé
  • 1 rode peper (in ringetjes)
  • 50 gram pinda’s
  • zout en peper (gebruik niet teveel zout, i.v.m. de gezouten radijs)

Voor erbij

  • 45 gram verse gember (in dunne lucifers)
  • verse groene kruiden (Thaise basilicum, munt en/of koriander)

Bereidingswijze gevulde Thaise pannenkoek

  1. Maak de zoetzure komkommer:
    • Snijd de komkommer in de lengte doormidden en vervolgens in dunne plakjes.
    • Verhit azijn, water, suiker en zout in een pannetje. Voeg de sjalot en rode peper toe. Zodra de suiker is opgelost giet je het mengsel over de komkommer. 
    • Zet de komkommer opzij tot je gaat eten.
  2. Maak het beslag door bloem, kurkuma, zout, suiker, ei en kokosmelk goed door elkaar te mengen met een garde. Leng het aan met koud water tot je een dun pannenkoekbeslag hebt. Roer goed tot er geen klontjes meer in zitten. Zet het even opzij.
  3. Ga aan de slag met de vulling.
    • Rooster de kokosvlokken in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
    • Laat de tofu uitlekken op wat keukenpapier en dep hem goed droog. Snijd de tofu in dobbelsteentjes van 1×1 cm. Bak de tofu in wat olie. Schep de tofu uit de pan en zet opzij.
    • Meng vervolgens de gehakte garnaal, lente-ui en sjalot door elkaar. Roer er 1 theelepeltje suiker, wat zout en peper door. Bak het garnalenmengsel in de olie.
    • Als de garnaal bijna gaar is, voeg je de gezouten radijs, kaffir lime, rode peper, taugé en pinda’s toe. Schep ook de gebakken tofu en kokossnippers erdoor. Meng goed, haal het uit de pan en zet opzij.
  4. Laat een wok goed heet worden. Doe er 1 eetlepel olie in en vervolgens een flinke soeplepel beslag. Draai de wok vlug een beetje rond zodat het beslag een dunne laag vormt tegen de bodem én de zijkant van de pan. Bak de crêpe tot deze ‘droog’ is aan de bovenkant. Schep dan een paar lepels van de garnalen-tofuvulling in het midden. Vouw de randen van de pannenkoek naar binnen, over de vulling, tot je een mooi pakketje hebt. Tip: wacht niet te lang met het vouwen, want als de crêpe te krokant is breekt hij. 
  5. Laat de crêpe voorzichtig uit de pan op een bord glijden.
  6. Strooi reepjes verse gember, zoetzure komkommer en tot slot wat verse kruiden over de pakketjes. Eet smakelijk!

Meer weten over de Thaise keuken?