Thaise mosselen met limoen, gember en kokosmelk

Thaise mosselen met limoen, gember en kokosmelk

Jahaaa! Ik ben altijd zo blij als er weer mosselen zijn. Je kunt er lekker mee variëren: op traditionele Zeeuwse wijze (met frieten en sausjes), op z’n Italiaans (met knoflook, tomaat en spaghetti) of op z’n Thais, zoals in dit recept. Deze Thaise mosselen hebben een Aziatisch tintje, maar blijven toch heel puur van smaak. Ik at er Singaporese roti prata bij (lekker makkelijk uit de vriezer van de toko). Rijst, friet of een knapperig stokbroodje doet het ook prima. 

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kilo mosselen
  • beetje olie
  • 4 lente-uitjes
  • 2 tenen knoflook (in dunne plakjes)
  • 3 centimeter verse gember (in kleine blokjes)
  • 1 rode peper (in dunne ringetjes)
  • 200 ml kokosmelk
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 limoen
  • 2 blaadjes kaffir lime (in heel dunne reepjes)
  • klein bosje verse koriander (steeltjes en blaadjes grof gehakt)

Voor erbij: friet, brood, rijst of roti prata. 

Thaise mosselen

Bereidingswijze Thaise mosselen

  1. Maak de mosselen schoon. Gooi kapotte of dode mosselen weg. 
  2. Verhit een scheutje olie in een flinke pan. De pan moet zo groot zijn dat alle mosselen er makkelijk in passen, met de deksel erop. 
  3. Bak de lente-uitjes, knoflook, gember en rode peper 2 minuten zachtjes aan. Voeg dan de kokosmelk, vissaus en kaffir limeblaadjes toe. Breng het geheel aan de kook.
  4. Zodra de kokosmelk borrelt, voeg je de mosselen toe. Doe de deksel op de pan, schud alles goed door en laat de mosselen 3 minuten garen met de deksel op de pan. Schep dan de helft van de koriander er doorheen en knijp een halve limoen erboven uit. Hussel de mosselen nog eens goed door. Doe de deksel terug erop en verhit ze nogmaals 2 á 3 minuten, tot alle mosselen open zijn. Houd ze goed in de gaten; als ze te lang garen, worden ze taai! De mosselen die dicht blijven, gooi je weg.
  5. Bestrooi met de overige helft van de koriander.

Meer weten over de Thaise keuken?