Razendsnelle roerbak: Thaise kip met basilicum

Razendsnelle roerbak: Thaise kip met basilicum

Deze Thaise kip met basilicum is supersnel klaar. Makkelijk, snel en voedzaam – ideaal op een doordeweekse dag! Ook in Thailand wordt dit gerecht gegeten als fastfood, op straat of in simpele food courts. 

In het Thais heet dit gerecht pad kra pao (ผัดกะเพรา). Ook wel geschreven als pad krapow, pad gaprao, pad ka pow… Het doet er eigenlijk niet toe, want het draait allemaal om een pittige roerbak die fantastisch smaakt met rijst.

In Thailand krijg je dit gerecht vaak met een gebakken eitje erbij. Het romige eigeel maakt dit pittige gerecht nog net even lekkerder. De sperzieboontjes zijn mijn eigen toevoeging. Lekker én goed om aan je dagelijkse portie groenten te komen. 

Je kunt ook variëren met de proteïne die je in dit gerecht gebruikt. Ik gebruik fijngesneden kipdij, maar kipgehakt werkt ook. Varkensgehakt, rund of tofu kan ook!

Tot slot nog even wat over basilicum. In de Thaise keuken worden 3 verschillende soorten gebruikt: Thaise (zoete) basilicum, citroenbasilicum en heilige basilicum. In dit gerecht wordt traditioneel heilige basilicum gebruikt. Als je dit niet kunt vinden, kun je het vervangen door Thaise zoete basilicum. Die smaakt iets meer naar munt en anijs dan heilige of ‘gewone’ basilicum.

Ingrediënten (2 personen)

  • 150 gram witte rijst
  • 200 gram sperzieboontjes
  • 200 gram kipdij
  • 1 eetlepel olie
  • 2 rode pepers (fijngehakt)
  • 2 sjalotten (in dunne ringen)
  • 3 tenen knoflook (in dunne plakjes)
  • 1 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 30 ml water
  • 1 flinke hand heilige basilicum (of Thaise basilicum, of eventueel ‘gewone’ basilicum)
  • 2 eieren

Bereidingswijze Thaise kip met basilicum

  1. Zet alvast de rijst op, die duurt namelijk het langst.
  2. Snijd de sperziebonen in stukjes van +/- 3 centimeter. Kook ze tot ze beetgaar zijn. Zet opzij.
  3. Snijd de kip in heel kleine stukjes. Voor het gemak kun je ook kipgehakt gebruiken, maar dat vind ik voor dit gerecht zelf wat te vet.
  4. Verhit de olie in een wok. Doe de pepers, sjalot en knoflook erbij. Bak dit 1 á 2 minuten tot alles zacht en goudbruin is. Voeg dan de kip toe en bak dit een paar minuten mee.
  5. Voeg de suiker, donkere sojasaus, oestersaus en vissaus toe. Bak dit een minuutje mee. Blus af met het water. Laat heel even pruttelen, zodat de saus iets indikt.
  6. Bak ondertussen de eitjes. 
  7. Voeg tot slot de basilicum toe aan de kip. Roer goed door, tot de basilicum iets slinkt.
  8. Klaar! Serveer de kip met een bergje rijst en een gebakken eitje.

Meer weten over de Thaise keuken?