Thaise hapjes met krab, lychee en groene mango

Thaise hapjes met krab, lychee en groene mango

Eerder postte ik al een recept voor de klassieke miang kham: een groen blaadje met daarop de 5 smaken van de Thaise keuken: zoet, zuur, zout, bitter en pittig. Nu deel ik een minder klassieke variant van miang: Thaise hapjes met krab, groene mango en lychee. Mijn tip? Maak ze gewoon lekker allebei!

Deze miang is een aanpassing van Harold Dieterles recept uit Thailand, het kookboek. Aan zijn recept met Dungenesskrab en lychee heb ik groene mango toegevoegd, omdat ik vond dat de miang wel een extra kick kon gebruiken. De groene mango geeft het gerechtje precies de lichtzure oppepper die het wat mij betreft nodig heeft.

Groene mango’s vind je in de koeling van de toko. Ze zijn wat kleiner dan rijpe mango’s en een beetje wrang en zurig van smaak. Rijpe mango’s zijn voor dit recept niet geschikt, omdat het daardoor (samen met de lychees) te zoet wordt.

Als topping gebruik ik getoaste kokossnippers in plaats van gefrituurde knoflook; ik vind knoflook te sterk van smaak naast het zachtzoete krabvlees. Wat mij betreft is ie zo perfect!

Ingrediënten Thaise hapjes met krab (10 stuks)

Voor de vissauskaramel
  • 5 eetlepels palmsuiker (of lichtbruine basterdsuiker)
  • 3 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels tamarindepuree
  • 1 eetlepel limoensap
Voor de gembervinaigrette
  • 1 centimeter gember (geraspt)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • sap van een halve limoen
  • 1 theelepel vissaus
  • zout (naar smaak)
Toppings voor de Thaise hapjes met krab
  • 10 betelblaadjes
  • 4 lychees (liefst vers, anders uit blik)
  • een blikje krabvlees
  • 1 kleine groene mango van +/- 70 gram (grof geraspt)
  • halve sjalot (heel fijn gehakt)
  • 1 eetlepel gefrituurde sjalotjes
  • 1 eetlepel kokossnippers (geroosterd in een droge koekenpan)
  • optioneel: rode peper, in plakjes

Bereidingswijze

  1. Maak eerst de vissauskaramel. Laat daarvoor de suiker karamelliseren met 2 eetlepels water. Dit duurt een paar minuutjes; let goed op dat het niet aanbrandt. Voeg vervolgens de vissaus en tamarinde toe en laat alles nog een minuutje pruttelen. Voeg tot slot het limoensap toe, roer goed door en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet opzij.
  2. Maak de vinaigrette door de ingrediënten stevig door elkaar te kloppen. Zet ook dit even opzij.
  3. Was de betelblaadjes en dep ze droog.
  4. Snijd de lychees in kleine blokjes. Meng het krabvlees met de lychee, geraspte groene mango en de sjalot. Hussel het door elkaar en doe er 2 á 3 eetlepels gembervinaigrette bij.
  5. Doe op ieder betelblad een likje vissauskaramel. Doe daar bovenop een klein schepje krab-lycheemengsel. Top af met wat gefrituurde uitjes en kokossnippers. Als je van pittig houdt, kun je er ook nog een flintertje rode peper op doen.

Meer weten over de Thaise keuken?

 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *