Deze ceviche met passievrucht is niet Aziatisch, maar wel verrukkelijk. Passievrucht en rode peper geven het een kick, de avocado en zoete aardappel geven het iets romigs.
Thaise ceviche (koi pla) met kokosroom en kaffir lime

Ook al hebben we de afgelopen weken nauwelijks zon gezien, met deze Thaise ceviche haal je toch een beetje de zomer in huis. Het is een romige variant op het populaire Zuid-Amerikaanse gerecht van in zuur “gegaarde” rauwe vis.
Een paar jaar geleden stond koi pla, zoals deze gemarineerde vis in Thailand wordt genoemd, nog als levensgevaarlijk gerecht in de krant. Gelukkig hoef je hier niet voor te vrezen, zolang je – zoals altijd bij ceviche of sashimi (of Koreaanse hoe) – verse vis van goede kwaliteit gebruikt. Ga dus even langs de visboer voor een kraakvers visje. Ik maak ‘m met zeebaars, maar een andere (stevige) witvis kan ook.
Kaffir lime leaf vind je in de vriezer bij de toko. Ik voeg aan mijn Thaise ceviche wat cherrytomaatjes toe, maar het is ook lekker om te variëren met wat andere groenten, zoals dunne plakjes radijs, stukjes komkommer of avocado.
Tip: zin in fris en fruitig? Probeer dan deze ceviche met passievrucht, zoete aardappel en avocado.
Ingrediënten (2 personen)
- 200 gram zeebaars
- +/- 10 cherrytomaatjes
- klein handje verse koriander
- optioneel: 1 eetlepel gefrituurde uitjes
Voor de tijgermelk:
- sap van 2 limoenen
- 1 tl vissaus
- 3 flinke eetlepels kokosroom
- 1 rode peper (in dunne ringetjes)
- 2 cm gember (julienne)
- 1 blaadje kaffir lime (in heel dunne reepjes – als je ze te dik snijdt, voelt het te grof in je mond)
- 1 theelepel suiker
Voor de kruidenolie:
- 2 blaadjes kaffir lime
- klein handje verse koriander
- 5 á 6 blaadjes Thaise basilicum
- rasp van 1 limoen
- 3 á 4 eetlepels neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- snuf peper en zout
Bereidingswijze Thaise ceviche
- Maak de tijgermelk door alle ingrediënten door elkaar te roeren.
- Snijd de vis in blokjes van 1,5 bij 1,5 cm en snijd de cherrytomaatjes doormidden.
- Marineer de zeebaars en tomaatjes 10 minuten in de tijgermelk.
- Maak ondertussen de kruidenolie. Heel simpel: alle ingrediënten met een staafmixer door elkaar mixen tot een fijne olie.
- Schep de vis uit de marinade in een diep bord. Besprenkel met 1 eetlepel van de marinade. Sprenkel er wat kruidenolie over en bestrooi de Thaise ceviche tot slot met wat verse koriander en eventueel wat gefrituurde uitjes.
Meer weten over de Thaise keuken?
- Recepten:
- Op zoek naar inspiratie? Neem eens een kijkje bij mijn Thaise recepten.
- Of kijk hier als je een andere Aziatische keuken wilt proberen.
- Ingrediënten:
- Neem een kijkje in de Thaise voorraadkast voor meer informatie over Thaise ingrediënten.
- Uit eten & op reis:
- Geen zin om te koken? Ga lekker een hapje eten bij Zeta op de Grote Markt.
- Lees mijn persoonlijke foodie-tips voor reizen door Thailand.