Spartelverse sushi op de vismarkt van Tsukiji

Spartelverse sushi op de vismarkt van Tsukiji

Voor de ultieme sushi-ervaring moet je naar de vismarkt van Tsukiji in Tokyo. Het is de grootste en drukste vismarkt ter wereld. Als je op de markt rondloopt, waan je je in een doolhof met overal reusachtige krabben en zee-egels. En verse vis, héél veel verse vis. Er wordt zo’n 2.500 ton per dag verhandeld. 

Sashimi time!

Ontbijt met sushi en sake

Ontbijten met sushi? Ik moet zeggen: het is even heftig op een nuchtere maag, helemaal als je er ook een kannetje sake bij neemt. Maar het is hemels!

Ga in de ochtend, als de verse vis net is aangeleverd. De chefs maken de sushi voor je neus klaar. De rijst wordt met de hand tot een luchtig bolletje gevormd en is nog lauwwarm als je hem eet. De vis is zó ongelooflijk vers dat hij smelt op je tong. De rauwe garnaal was voor ons het hoogtepunt – waarom wordt in Nederland in hemelsnaam zo’n droog gekookt garnaaltje op de sushi gelegd!?

Tsukiji Market

Maar waar moet je eten dan?

Het korte antwoord: ANYWHERE! De Lonely Planet noemt een aantal populaire opties, waarvoor je dik een uur in de rij moet staan. Tsja, dat kan natuurlijk (en eerlijk is eerlijk: wij hebben dat elders ook gedaan). Maar aangezien je hier in het epicentrum van de vishandel bent, maakt het waarschijnlijk niet zoveel uit. 

Wij kozen gewoon een tentje uit waar veel locals met gelukzalige gezichten boven een kom vis hingen. Plekje aan de bar, helemaal top. Als je met volle maag de deur uitloopt, roepen alle chefs je gedag. 

Tsukiji Market

Kijk uit waar je loopt!

Een beetje opletten is het wel (helemaal als je je ontbijt hebt weggespoeld met een kannetje sake). Op de markt wordt namelijk volop gewerkt! In de smalle paadjes heerst een ongelooflijke bedrijvigheid. Overal scheuren gemotoriseerde steekkarretjes rond om verse vis naar de restaurantjes brengen. 

Buiten de vismarkt (de inner market) is ook nog een buitengedeelte. Het is een wirwar van straatjes met kleine eettentjes en kraampjes waar je van alles kunt kopen – van exotische groenten tot vlijmscherpe sashimi-messen.

Tsukiji Market

Tsukiji Market

Wekker voor tonijn

De markt opent al om vier uur in de ochtend. Wil je de beroemde tonijnveiling meemaken? Zet dan je wekker! Er wordt maar een beperkt aantal bezoekers toegelaten, en wie het eerst komt, het eerst maalt. Rond een uur of drie, half vier moet je er zijn. Het schijnt een spektakel te zijn – maar wij hebben dit vanwege onze jetlag laten schieten.

Waar vind je deze markt?

Update: Sinds oktober 2018 is de vismarkt van Tsukiji (die ik in 2016 bezocht) verhuisd naar een nieuwe locatie, genaamd Toyosu Market. Het buitengedeelte (de outer market) is wél nog te vinden in Tsukiji.

Meer weten over Japans eten?

  • Lees meer reis- & eetverhalen over Japan. Kijk hier voor de 3 markten in Japan die je niet mag missen.
  • Snuffel hier tussen mijn recepten of bekijk de lijst met Japanse ingrediënten.
  • Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *