10x de populairste street food van Seoul

10x de populairste street food van Seoul

Seoul is een walhalla voor foodies. Het was één van de dingen die me het meest opviel aan de Zuid-Koreaanse hoofdstad: je kunt hier overal en 24/7 eten en drinken. De stad zit stampvol simpele eethuisjes, food courts, exclusieve restaurants en wel 17.000 (!) koffietentjes. En dan zijn er ook nog talloze stalletjes op markten en gewoon op straat. Dat is wat mij betreft de leukste manier om een lokale eetcultuur te leren kennen: achter de locals aan van kraampje naar kraampje schuifelen, verlangend naar de volgende hap. Maar wat moet je in hemelsnaam proeven?! Ik leid je graag door dit culinaire doolhof, met een gids voor de populairste street food van Seoul (en waar je dit kunt eten).

Alles wordt vers voor je neus gemaakt, er zijn vaste prijzen en het is (meestal) spotgoedkoop. Een bijkomend voordeel is dat de street food in Seoul vaak geen hele maaltijd is, maar eerder snack-formaat. Dat betekent dus lekker veel verschillende dingen proberen!

 

1. Tteokbokki, de populairste street food in Seoul?

Overal in de stad zie je bakken felrode, bubbelende saus staan. Dit is tteokbokki, misschien wel de meest gegeten street food van Seoul. In de rode pepersaus drijven langwerpige rijststicks (een soort gnocchi van rijst). De rijststicks zijn plakkerig en een tikkie taai. De saus is zoet en pittig. Koreanen zijn er verzot op, maar eerlijk gezegd vind ik tteokbokki niet zo spannend. Te zoet, te saai. Maar ik zou zeggen: probeer het zelf! Tteokbokki wordt vaak gegeten in combinatie met fish cakes en mandu, Koreaanse dumplings.

2. Eomuk, Koreaanse fish cakes op een stokje

Nog zo’n razend populaire snack: fish cake op een stokje, meestal warm gehouden in een bouillon. Ze worden ook wel odeng (오뎅) genoemd. En bonus: het kost niks! Voor een stokje betaal je meestal nog geen 50 eurocent.

Eomuk wordt meestal gemaakt van magere witvis of inktvis. De vis wordt fijngemalen en gemengd met bloem en zetmeel, waardoor een elastische structuur ontstaat. Ze lijken dan ook meer op de visballetjes die je soms in soep tegenkomt dan op Thaise viskoekjes.

 

3. Koreaanse sashimi (hoe)

Hiervoor moet je naar de markt, want hoe vind je niet zo snel op straat. Het is niet goedkoop, maar zó de moeite waard! Tim en ik schoven op Gwangjang Market aan bij een stalletje met een kleine bar, waar een groepje tevreden kijkende Koreaans mannen zich te goed deed aan schalen rauwe vis en flessen soju.

Een pittig dametje in stippeltjesschort sneed verschillende soorten vis voor ons tot sashimi. De rauwe vis werd opgediend op een simpel plastic schaaltje met sla, stukjes gedroogd zeewier en perillaleaf. Ernaast verscheen een bakje met rode peperpasta, sojasaus en rauwe knoflook. Het vrouwtje demonstreerde hoe we de hapjes moesten samenstellen (stukje vis in één van de blaadjes wikkelen, schepje rode peper en teentje knoflook erbij) en begon die aan Tim te voeren. Ik weet niet wat dat is met Koreaanse vrouwtjes, maar dit gebeurde ook op een aantal andere plekken (zoals bij de organen-BBQ in Busan). Hilarisch. Bestel er overigens gerust een biertje of makgeolli bij, ook al is het pas middag. Dat doen de Koreanen immers ook!

Zelf hoe maken? Bekijk mijn recept voor hoe-deopbap!

4. Sannakji, levende octopus

Ben je op zoek naar iets extremers dan rauwe vis? Probeer dan sannakji – veruit het meest controversiële gerecht op dit lijstje. Sannakji wordt gemaakt door een kleine octopus levend in kleine stukjes te hakken. Je eet het met dipsaus, sesamolie en bijgerechten.

Technisch gezien leeft de octopus natuurlijk niet meer als hij op je bord ligt, maar de tentakels krioelen over je bord. Slik. Als je een stukje oppakt met je stokjes, lijkt het alsof het probeert te ontsnappen. Je voelt de zuignapjes zich vastzetten aan de binnenkant van je mond. Wazig! Lees hier meer over sannakji.

sannakji

 

5. Kimbap, sushirolletjes met sesam

Kimbap is een soort sushirol, maar dan op z’n Koreaans. Een vel zeewier (kim) wordt gevuld met rijst (bap) en allerlei andere ingrediënten, zoals groenten, pickles en ham. Het wordt op smaak gebracht met sesamolie en sesamzaadjes. De kimbap bij straatstalletjes is meestal klein, een centimeter of 2 in doorsnede. Ideaal, want daardoor houd je genoeg plek over om verder te snacken!

Thuis aan de slag met kimbap? Check hier mijn recept.

 

6. Jeon, hartige gevulde pannenkoek 

Stel. Je bent op zoek naar street food in Seoul. Je hebt berehonger en neemt het eerste dat je tegenkomt. De kans is groot dat je eindigt met een bakje jeon. Dit zijn hartige Koreaans pannenkoeken met een vulling van bijvoorbeeld lenteui (pajeon), seafood (haemul jeon) of kimchi (kimchijeon). Dit is overigens ook een populair bijgerecht: bij vrijwel iedere maaltijd krijg je (een stukje) pannenkoek. Jum!

Korean street food

 

7. Bindaetteok, gefrituurde pannenkoek van mungboon

Dit is één van de populaire snacks op Gwangjang Market. Het wordt gemaakt van gemalen mungboon. Bij de stalletjes zie je ronddraaiende stenen potten, waarin continu mungboontjes vermalen worden tot een dikke pasta. De pasta wordt vermengd met taugé en andere smaakmakers. Dit beslag wordt vervolgens gefrituurd op grote platen met hete olie. Daardoor zijn ze knapperig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant. Je eet ze met een dipsaus op basis van sojasaus en rijstazijn.

Zelf aan de slag? Check hier mijn recept voor bindaetteok met spek en kimchi.

8. Gefrituurde soft shell krab (of garnaal, inktvis of groente)

Gefrituurde snacks mogen zeker niet in dit rijtje ontbreken. Krabbetjes, groenten, mini-octopusjes en grote garnalen worden in een tempurabeslag lekker krokant gefrituurd. Je eet het vervolgens met een dipsausje of wat zout.

Soft shell crab

 

9. Chapssal donut

Dit zijn gefrituurde donuts gemaakt van rijstbloem. De buitenkant is knapperig en vaak bedekt met suiker; de binnenkant is zacht en een beetje chewy. Meestal worden ze gevuld met zoete rode bonenpasta. Heerlijk!

Street food Seoul

 

10. De pittige visstoof (galchi jorim) van Namdaemun Market

De visstoof van Namdaemun Market moet je absoluut proberen! Echte street food is het niet, want je moet hiervoor naar een van de restaurantjes in Hairtail Alley (ook wel bekend als Stewed Beltfish Alley). Je ruikt dit gedeelte van Namdaemun Market je al van verre: vis, knoflook en rode peperpoeder.

De kleine restaurantjes zijn gespecialiseerd in galchi jorim, een stoofpot van vis met rode peperpoeder, daikon en knoflook. Het gerecht zit vol kleine graatjes en is nogal heftig van smaak, maar zooo lekker. Je krijgt er een luchtige, gestoomde omelet met bosui bij. Rijst en pickles ontbreken uiteraard niet. Naast de visstoof kun je ook een soort mixed grill van vis bestellen. Absoluut de moeite waard!

Waar eet je deze fijne street food in Seoul?

Myeongdong

Zodra het begint te schemeren, vullen de straten van dit drukke district zich met talloze stalletjes met ieder hun eigen gerecht. Van verse watermeloensapjes tot gegrilde kreeft met kaas. Het is een hectische warboel van kraampjes, eters en winkelend publiek. Er is luide muziek, er is neonlicht – een beetje love it or hate it, denk ik.

Hoe kom je er? Via Myeongdong Station (metrolijn 4).

Gwangjang Market

Dit is wat mij betreft een van de beste plaatsen in Seoul om street food te eten! De markt is opgedeeld in verschillende secties. Je vindt over het algemeen dezelfde stalletjes bij elkaar in de buurt. Het loont dus om even rond te lopen, als je zin hebt om verschillende dingen te proeven. Ik at er onder andere hoe, sannakji en bindaetteok. Het is er bovendien minder hectisch en toeristisch dan in Myeongdong. Leuke sfeer, aanrader!

Hoe kom je er? Via Jongno 5-ga Station (metrolijn 1, uitgang 7/8) of via Euljiro 4-ga Station (metrolijn 2 of 5, uitgang 4).

Namdaemun Market

Dit is de grootste traditionele markt van Zuid-Korea. Het is een labyrint van stalletjes, waar je werkelijk alles kunt kopen: van huishoudelijke apparatuur tot leger-memorabilia. Om toch de weg te kunnen vinden, staan er meiden die plattegronden uitdelen en je de weg wijzen. Handig, want er zijn meerdere foodie-steegjes waar verschillende specialiteiten verkocht worden. Naast Hairtail Alley zijn er bijvoorbeeld ook steegjes met noedels.

Hoe kom je er? Via Hoehyeon Station (lijn 4, uitgang 5).

Anyang Market

Deze markt ligt nogal buiten de gebaande paden, maar is daarom juist leuk. Tim en ik belandden hier toen we verdwaalden op weg naar Anyang Art Park (wat absoluut geen must is, maar een leuk uitje als je even de stad uit wilt). Het is echt een markt voor locals.

Hoe kom je er? Om de hoek bij Anyang Station (metrolijn 1).

 

Meer weten over street food in Seoul & Koreaans eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *