Soto betawi, soep van rundvlees en kokos uit Jakarta

Soto betawi, soep van rundvlees en kokos uit Jakarta

Voor een onderzoeksproject zat ik een paar jaar geleden twee weken in Jakarta. De eerste herinnering die in mij opkomt: druk, beton en eindeloze files. Maar ook: heerlijk eten! Een van de gerechten die me het meest is bijgebleven, is soto betawi. Het is een lokale soep die bestaat uit kokosmelk en rundvlees. Meestal wordt hij op smaak gebracht met knoflook, sjalotten, kaffir lime, galangal en kemirinoot. In Nederland staat deze soep helaas bijna nergens op de kaart. Dus dan zit er maar één ding op: zelf het perfecte recept uitvogelen!

Jakarta

Ingrediënten (4 personen)

Voor de boemboe:
  • 3 sjalotten
  • 4 tenen knoflook
  • 2 centimeter verse gember
  • halve rode peper (niet te veel, het is geen pittige soep)
  • 3 kemirinoten
  • 1,5 theelepel gemalen korianderzaad
  • 1 theelepel laos (gedroogde galangal)
  • 1 theelepel witte peper
Voor de soepbasis:
  • 500 gram tot 1 kilo stoofvlees (sukade of runderriblappen)
  • 2 stengels citroengras (gekneusd)
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 blaadjes kaffir lime
  • 1,5 liter runderbouillon
  • 200 ml melk
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
Wat verder in de soto betawi gaat:
  • 2 flinke aardappels (in blokjes)
  • 2 tomaten (in grove blokjes)
  • 4 porties witte rijst
  • sap van een halve limoen
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 2 bosuitjes (in dunne ringetjes)
  • 2 eetlepels gefrituurde uitjes
  • emping (melindjo kroepoek)
  • optioneel: sambal

Food Jakarta

Bereidingswijze soto betawi

Stoofvlees eerst aanbraden is iets dat in veel Aziatische keukens niet gebeurt; het vlees gaat vaak direct in de vloeistof. Ik vind het echter lekkerder om mijn vlees van tevoren wel even te bruinen.

  1. Maal alle ingrediënten voor de boemboe tot een grove pasta. Dit gaat het makkelijkst met een staafmixer, maar in een vijzel kan het natuurlijk ook. Bak de pasta een paar minuutjes tot die geurig is.
  2. Braad het vlees aan in een klein beetje olie. Doe dit vervolgens in een grote pan met citroengras, laurier- en limoenblad, bouillon, melk en boemboe. Laat het minimaal 3 uur sudderen, tot het vlees zacht is.
  3. Vis de citroengras, laurier en limoenblaadjes uit de pan en gooi dit weg.
  4. Haal ook het vlees uit de pan en snijd/scheur het in kleinere stukjes. Leg even opzij.
  5. Voeg de blokjes aardappel toe en laat +/- 8 minuten koken.
  6. Kook of stoom ondertussen de rijst.
  7. Draai het vuur onder de soep laag, zodat het geheel weer zachtjes gaat pruttelen. Voeg vervolgens de kokosmelk, de blokjes tomaat en het vlees toe aan de pan en laat nog 10 minuten zachtjes sudderen.
  8. Breng de soep vlak voor het serveren op smaak met limoensap en ketjap manis.
  9. Doe in iedere soepkom een schep rijst. Schenk de soep erover. Garneer met bosuitjes, gefrituurde uitjes en emping. Lekker met een schep sambal er bovenop!

Meer weten over Indonesisch eten?