Nasi uduk: smaakvolle rijst met kokosmelk

Nasi uduk: smaakvolle rijst met kokosmelk

Een simpel receptje voor nasi uduk. Gewoon, omdat witte rijst ook maar zo saai is! Je kunt ervoor kiezen de rijst helemaal te garen in kokosmelk, dat is de meest traditionele versie. In Indonesië wordt het vaak geserveerd in een bananenblad. Voor extra smaak kun je ook nog daun salam of pandanblad toevoegen.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel (kokos)olie
  • gedroogde specerijen:
    • 1 theelepel kurkuma
    • 1 theelepel gemalen komijnzaad
    • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • halve theelepel trassi (laat dit eventueel weg voor een vegetarisch gerecht)
  • 1 centimeter gember (in 2 plakken)
  • 3 blaadjes kaffir lime
  • 150 gram witte rijst
  • 500 ml water
  • 1 theelepel zout
  • 200 milliliter kokosmelk
  • Om te serveren: sambal oelek, ikan terie, gefrituurde uitjes of seroendeng

Nasi uduk

Bereidingswijze nasi uduk

  1. Hak de ui en knoflook fijn. Bak deze aan in wat olie, tot de ui glazig is.
  2. Voeg alle andere ingrediënten, behalve de kokosmelk, toe aan de ui en knoflook. Breng het geheel aan de kook. Roer regelmatig, zodat de rijst niet aanbakt. Voeg indien nodig wat meer water toe (maar niet te veel, want je giet de rijst straks niet af).
  3. Voeg na ongeveer 5 minuten de kokosmelk toe. Laat de rijst op laag vuur nog ongeveer 15 minuten zachtjes verder garen met de deksel op de pan. Proef regelmatig of de rijst gaar is.
  4. Vis de kaffir limeblaadjes en plakjes gember eruit. Proef of er nog wat extra zout bij moet en roer de rijst wat los met een vork. Klaar!

Meer weten over Indonesisch eten?