Strooien maar! Wat is… shichimi togarashi?

Strooien maar! Wat is… shichimi togarashi?

Wat is shichimi togarashi?

Shichimi togarashi wordt ook wel Japans zevenkruidenpoeder genoemd. En dat is precies wat het is: een Japanse mix van 7 specerijen en andere smaakmakers. De receptuur kan verschillen, maar vaak is het een combinatie van:

  • gedroogde rode pepers
  • sinaasappelschil (of een ander soort citrus, zoals yuzu of mandarijn)
  • sesamzaadjes (zwart en wit)
  • Japanse sansho-peper (vergelijkbaar met de Chinese sichuanpeper)
  • gedroogde nori (zeewier)
  • gember

Andere toevoegingen die je soms ziet zijn maanzaad, nigellazaad of gedroogde shisoblaadjes.

Hoe smaakt het?

Licht pikant, warm-kruidig en soms een klein beetje vissig (door de toevoeging van gedroogd zeewier).

Wat is het verschil tussen shichimi togarashi en furikake?

Shichimi togarashi en furikake zijn allebei hartige Japanse strooisels. Over het algemeen bestaat furikake uit verschillende gedroogde snippertjes vis, vlees, shisoblad of zeewier (aangevuld met bijvoorbeeld sesamzaadjes). Het is vaak donkergroen/bruin van kleur (evt. met roze/oranje of felgroene spikkeltjes, afhankelijk van de samenstelling). 

Shichimi togarashi is een wat fijner en pittiger poeder, bestaande uit gedroogde rode pepers en andere specerijen en zaden. Het is meestal rood/oranje van kleur. 

Niet alleen de samenstelling is anders, ook het gebruik verschilt. Furikake wordt met name gebruikt om gestoomde rijst op te fleuren, terwijl shichimi togarashi over veel meer verschillende etenswaren wordt gestrooid om het een kick te geven. Dat gezegd hebbende: ook furikake is lekker over bijna alles!

Wat kun je ermee maken?

Shichimi togarashi wordt vaak over warme gerechten gestrooid om wat extra pit toe te voegen. Het kan ook gebruikt worden als dry rub om vlees of vis mee te kruiden. Een andere lekkere optie: meng het door wat Kewpie-mayo, om snel een lekker pittige Japanse mayonaise te maken. Of strooi het over je groenten of edamame voor wat extra pit. 

shichimi togarashi

Waar koop je het?

Bij de toko, vaak in een klein glazen busje. Kijk eens bij de Japanse producten, in de buurt van de sesamzaadjes en dergelijke. Het is ook te vinden onder de naam ‘nanami togarashi’ (nana en shichi betekenen allebei 7 in het Japans). Jonnie Boer had in zijn Original Spices-lijn (die kleine vierkantje blikjes met “exotische” kruidenmengsels) shichimi togarashi opgenomen, maar ik weet niet of die in alle supermarkten nog verkrijgbaar is. 

Kun je ook zelf shichimi togarashi maken?

Absoluut. Als je de bestanddelen in je voorraadkastje hebt staan, kun je het kruidenmengsel ook zelf maken.

Kun je het vervangen?

Op zich wel: als je het kant-en-klare mengsel niet kunt vinden, kun je het ook zelf maken. Als het je alleen gaat om de pittigheid, kun je ook gemalen gedroogde rode peper gebruiken, maar dan mis je natuurlijk de karakteristieke andere smaken.

Wat géén goede vervanger is: Chinees vijfkruidenpoeder. Dat is qua smaak echt totaal anders. Chinese five spice smaakt naar aromatische specerijen als kaneel en steranijs. Dat lijkt me in de meeste Japanse gerechten absoluut geen lekkere vervanging.

Bewaren

Omdat het gedroogd is, is shichimi togarashi lang houdbaar als je het droog en donker bewaart.

Om meer te leren over Japanse ingrediënten, neem een kijkje in de Japanse voorraadkast.

Meer weten?

Lees meer over:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *