Sharon Wee: Growing up in a Nonya Kitchen

Sharon Wee: Growing up in a Nonya Kitchen

De keuken van Maleisië en Singapore is lekker veelzijdig. Laatst schreef ik al over de culinaire smeltkroes van Georgetown, maar eigenlijk vind je overal op het Maleisisch schiereiland een heerlijke mix van Indiaas, Maleisch en Chinees.

Een interessante lokale kookstijl is nonya (ook wel Peranakan genoemd). Hierin komen Chinese en traditioneel Maleisische smaken en bereidingen bij elkaar. In Singapore tikte ik een heerlijk nonya-kookboek op de kop: Growing up in a Nonya Kitchen: Singapore recipes from my mother

Recepten

Wee besteedt allereerst zo’n 25 pagina’s aan traditionele ingrediënten en keukengerei. Het boek bevat natuurlijk ook recepten: een stuk of 130, verdeeld in hoofdstukken met titels als ‘The Housewives Baking Club’ en ‘Sunday Family Gatherings’. Ieder hoofdstuk (en zelfs ieder recept) wordt ingeleid met een persoonlijke noot, bijvoorbeeld over de eerste keer dat ze het gerecht proefde of maakte.

Het boek bevat recepten voor rijk gevulde soepen, verschillende stoofschotels en street food als vijfkruiden-oempiaatjes, saté en vleesbroodjes. Ook klassiekers als nasi lemak en curry laksa ontbreken niet. Wee geeft ook veel recepten voor zoetigheid: koekjes, puddings en allerlei soorten gestoomde (rijst)cakejes.

De recepten zijn over het algemeen niet moeilijk, maar ze kosten wel wat tijd.

Growing up in a Nonya Kitchen

Vormgeving

Wee laat je aan de hand van haar familiegeschiedenis kennis maken met de nonya-cultuur in Singapore. Ze neemt je mee naar de keuken van haar moeder: hoe zij zelf limoenblaadjes uit de tuin plukte, wat er in haar keukenkastjes te vinden was, wat er tijdens feestdagen op tafel kwam. Ook leer je dat veel oude huizen in Singapore twee keukens hadden: een ‘binnenkeuken’ met kastjes voor bestek, drankjes en droog spul. De echte actie, het hakken en bakken, vond plaats in de ‘buitenkeuken’.

Het boek bevat, naast foto’s van de gerechten, ook familiekiekjes: een maaltijd in het ouderlijk huis, de verjaardag van oma en andere feestelijke diners.

Kopen?

Het boek is in Nederland nogal lastig te verkrijgen; je bent aangewezen op tweedehands of bijvoorbeeld Amazon.com. Als je houdt van kookboeken met een verhaal, is dit zeker een aanrader! Ben je niet zo van de blabla? Dan is het wellicht slimmer (en makkelijker) te gaan voor een meer rechttoe rechtaan-receptenboek.

Meer weten over de keuken van Maleisië en Singapore?

Neem een kijkje bij mijn recepten, voor bijvoorbeeld ngo hiang (vijf-kruidenloempiaatjes).Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *