Saravana Bhavan (Den Haag): Zuid-Indiase vega-chaos

Saravana Bhavan (Den Haag): Zuid-Indiase vega-chaos

Aan het einde van het Noordeinde in Den Haag zit een Indiaas restaurant: Saravana Bhavan. De smaakvolle chaos die we hier aantreffen is – in deze verder zo chique straat – een vreemde eet in de bijt.

Op een zonnige vrijdagavond zit het stampvol, vooral met mensen met een Indiaas uiterlijk. Het is lawaaierig, de verlichting is fel en de aankleding wat kaal. Het gratis kraanwater wordt geserveerd in een metalen karafje en metalen bekertjes. Een intiem dinertje kun je hier wel vergeten, maar daar komen we dan ook niet voor.

De avond begint wat rommelig. Er is geen tafeltje vrij, maar er is wel een binnentuin waar we even kunnen wachten. Die oogt wat ongezellig, met uitzicht op kliko’s. Gelukkig is er na een halve minuut een tafeltje beschikbaar. Oh nee, toch niet. Of wacht, er is wel een ander tafeltje voor 2, met uitzicht op de keuken. Mooi. Ondanks de drukte blijft de bediening opgewekt en vriendelijk.

Het menu

Saravana Bhavan maakt deel uit van een Indiase keten van vegetarische restaurants. Ze hebben vestigingen over de hele wereld. Er is er ook een in Amsterdam. We vragen ons af of zo’n groot bedrijf niet een wat betere vormgever had kunnen inhuren, want de menukaart ziet eruit alsof die gemaakt is met WordArt 1995. Maar goed, het gaat erom wat er uit de keuken komt. 

De kaart is enorm, en bevat naast (Zuid-)Indiase gerechten ook een aantal Chinese schotels. Op het menu is duidelijk aangegeven welke gerechten veganistisch of glutenvrij zijn.

Wat eten we?

We willen vooraf een dosa delen. Dit is een knapperige crèpe van rijst- en/of linzenmeel. Bij Saravana Bhavan in Den Haag hebben ze tientallen soorten. Op de menukaart zijn de dosa’s dan ook opgedeeld in de hoofdstukken “Dosas” – “More dosas” – “More and more dosas”. 

We gaan voor nummer 65: een dosa gevuld met ui en aardappel, besprenkeld met ghee (geklaarde boter). Die wordt geserveerd met 3 dipsausjes. Voor daarna bestellen we we paneer met spinazie – altijd goed! – en een thali met Noord-Indiase gerechten.

De paneer en thali worden eerst opgediend, maar dat mag de pret niet drukken. Alles is vers en smaakvol. Stevig gekruid, maar niet too much. De thali komt met knapperige papadum en een pannenkoek, smaakvolle rijst en een stuk of 8 mini-bakjes met groentendips, peulvruchtenprutjes en pickles. 

De smaken zijn knallend en afwisselend. We eten alles in recordtempo op en waggelen propvol terug het centrum in. En dan hebben we nog niet eens geproefd hoe het naanbrood hier smaakt! Binnenkort nog maar eens terug. Voor de prijs hoef je het niet te laten: voor 45 euro hebben we met 2 personen gegeten. Wel is er nog een dingetje met een omstreden eigenaar… Meer daarover lees je in de Volkskrant.

Waar vind je Saravana Bhavan in Den Haag?

Adres: Noordeinde 123, Den Haag.

Meer weten over Indiaas eten?