Sanullim 1992: de makgeolli-hemel in Seoul

Sanullim 1992: de makgeolli-hemel in Seoul

Sanullim 1992 (산울림 1992) is een bar/restaurant gespecialiseerd in traditionele Koreaanse alcohol. Hier komt alles samen: hemels eten, fijne sfeer en tientallen soorten makgeolli. De prijs is ook nog eens heel prima. Echt een aanrader!

Tim en ik kregen deze tip van Julia van The Sool Company, waar we leerden hoe we zelf makgeolli kunnen brouwen. Daarover later meer, maar wat ik wel kan zeggen: dat is echt ontzettend leuk om te doen!

Sanullim heeft een open keuken waar je gezellig aan de bar kunt eten. Er zijn ook knusse tafeltjes. De inrichting is donker, met veel hout en Koreaanse snuisterijen. Je wordt omringd door flessen Koreaanse alcohol. En de bediening is zó vriendelijk! Ondanks de taalbarrière werden Tim en ik volledig in de watten gelegd, met extra hapjes en een klein flesje Koreaanse whisky bij het weggaan.

Sanulim 1992

Het eten

Sanullim serveert een stuk of zes set menus die ieder bestaan uit 3 tot 5 gerechten. De kaart is in het Koreaans, maar de bediening helpt je graag met je bestelling – al blijft het een gokje, want wat bestel je precies als de ober naar zijn buik wijst en ‘varken’ zegt?! De menu’s kosten tussen de € 15 en € 30 euro en zijn bedoeld om met z’n tweeën te delen. 

Wij kozen voor een menu met in sojasaus gemarineerde rauwe garnalen, een pittige carpaccio van octopus, arkschelpen (een stevige, grote mossel) een salade van zoetzure tomaatjes en fantastisch buikspek met gebakken Chinese bieslook.

Omdat we zo enthousiast waren over deze zaak, gingen we nog een keer terug om een ander menu te proberen: sashimi van zalm, Korean Fried Chicken en grove varkenspaté in gelei. Dit was even verrukkelijk!

Sanulim 1992

De drank

De alcohol is natuurlijk waar het eigenlijk om draait bij Sanullim 1992! Langs de wanden staan rekken en koelkasten vol makgeolli, soju en andere soorten Koreaanse drank.

Ook de drankenkaart is volledig in het Koreaans. Gelukkig is er een sterrensysteem dat aangeeft hoe zoet, droog, vol en ”melkachtig” de verschillende soorten makgeolli zijn. Dat, in combinatie met de behulpzame bediening, zorgt ervoor dat je ongetwijfeld en lekkere fles op tafel krijgt.

Wil je toch een paar tips? Lees dan mijn blog over de 5 lekkerste makgeolli’s in Seoul.

Locatie Sanullim 1992

Je vindt Sanullim 1992 in de gezellige studenten-/uitgaanswijk Hongdae in het westen van Seoul. Adres: 60 Seogang-ro 9-gil, Mapo-gu, Seoul. Metrostation Hongik University, uitgang 6.

Sanulim 1992

Meer weten over Koreaans eten en drinken?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *