Verdovend lekker Chinezen bij SanSan in Rotterdam

Verdovend lekker Chinezen bij SanSan in Rotterdam

Bij SanSan eet je authentieke gerechten uit Sichuan, een regio in het hart van China. Bij dit Rotterdamse restaurant wordt traditioneel gekookt: veel kruiden, veel olie, veel pepers. Ben jij klaar voor wat heerlijke hitte?

De Sichuan-keuken

Sichuan-Chinees is in niets te vergelijken met “de Chinees” die ik als kind leerde kennen. In het weekend haalde mijn vader plastic bakjes Foe Yong Hai en zoete tomatensoep bij het Chinees-Indische Specialiteitenrestaurant in het dorp. Met kroepoek en sambal in een piepklein plastic zakje.

Bij SanSan vind je (gelukkig) niets van dat alles. Op de kaart staan specialiteiten als eendentongetjes, vissenkop en salade met kwal – maar er zijn ook minder exotische opties. De chef maakt royaal gebruik van pepers, knoflook, gember en olie.

Typerend is ook de toevoeging van sichuanpeper. Dit is eigenlijk geen peper, maar een gedroogd omhulsel van een besje. Sichuanpeper geeft een heel eigen soort pittigheid. Niet zozeer scherp, eerder een verdovend gevoel op je tong. Deze smaaksensatie wordt door de Chinezen má là genoemd.

Dit moet je proeven

In een restaurant waar zo authentiek gekookt wordt, zijn de klassiekers natuurlijk het proberen waard. Een van de meest bekende gerechten uit Sichuan is Gong Bao Chicken. Een aanrader! De kip wordt geserveerd met gekarameliseerde rode pepers, pinda’s en zoete tenen knoflook. Bijt je per ongeluk op een sichuanpeperkorrel: BOEM! Een tintelende, tong-verdovende smaakexplosie in je mond.

Wat je hier verder absoluut moet proeven:

  • Sichuan ming-ha: droog gebakken garnalen in een krokant laagje van zout en gemalen sichuanpeper. Opgediend met (véél) verse rode pepers, gember en bosuitjes.
  • Ma po tofu, een combinatie van zijdezachte tofu en rundvlees in een heerlijke saus. Pittig door de chilibonenpasta, prikkelend door de sichuanpeper.
  • Sichuan pepper duck: krokant gebakken eend met een pittige saus, Chinese kool en judasoren (die zwarte, dunne Chinese paddenstoelen).

Een iets minder grote aanrader: de mixed dim sum. Op zich een prima mix van gestoomde en gebakken hapjes, maar niets bijzonders. Wat mij betreft is het beter om plek te bewaren voor een extra hoofdgerecht (bovenaan mijn to do-list staat het dubbel gewokte buikspek!)

SanSan

Heet?

Hoe pittig je daadwerkelijk eet bij SanSan , dat ligt er een beetje aan: krijg je Chinees pittig of Hollands pittig? Veel gerechten worden aangeboden in verschillende gradaties van pittigheid. De laatste keer dat ik er was vroeg ik om écht lekker pittig. Wat er vervolgens gebeurde:

Serveerster: “Ja maar dat is heet hoor! Weet je dat wel zeker?”
Ik: “Jep, zeker.”
Serveerster: “Maar u kunt de peper er straks niet meer uithalen! Zullen we toch niet een beetje minder pittig?”
Ik: “We kunnen het écht aan.”

Het resultaat: matig pittig eten. Ik vermoed dat de kok mij vandaag heeft beoordeeld op mijn blonde hoofd, en toch wat minder rijkelijk met de pepers gestrooid heeft. Aan de tafel naast me – waar vermoedelijk Chinezen zitten – zie ik dezelfde gerechten in een zee van rode pepertjes. Hmpf.

Andersom ben ik overigens ook wel eens verrast. Onverwacht zweten, snotteren, alles – dus be prepared!

Eten bij SanSan brengt (misschien) geluk!

De inrichting van  is een mengeling van traditioneel (donker houten meubilair, vogelkooitjes aan het plafond) en modern (een enorm, glanzend schilderij van knalrood gestifte lippen met een chilipeper). De porties zijn groot en de prijzen laag.

Nog steeds niet overtuigd? En wel een beetje bijgelovig? Mooi. SanSan is Chinees voor drie-drie. Drie geldt in China als geluksgetal, net zoals zes en negen. Dit restaurant is bovendien gevestigd op huisnummer 33, aan de Hang in de Rotterdamse binnenstad. Dus hup, naar deze hete hotspot!

Waar: SanSan, Hang 33, Rotterdam – sansan33.nl

Meer over Chinees eten