Sannakji, het meest bizarre dat ik ooit at?

Sannakji, het meest bizarre dat ik ooit at?

Sannakji. Ook wel bekend als: wriggling octopus. Letterlijk, want de stukjes octopus zijn zo vers dat ze over je bord krioelen. Ik herhaal: over je bord krioelen. Zodra je een stukje oppakt met je chopsticks, lijkt het zijn best te doen om te ontsnappen. Het wiebelt, draait en worstelt. WHUT?!

Wat is sannakji?

Sannakji wordt gemaakt door een kleine octopus uit de tank te halen en hem direct in kleine stukjes te hakken met een vlijmscherp mes. Technisch gezien leeft de octopus natuurlijk niet meer als hij op je bord ligt, maar de tentakels krioelen over je bord.

Sommige Koreanen eten de octopus in zijn geheel op, door hem om eetstokjes te wikkelen en in één keer in hun mond te stoppen. Dit is niet zonder risico’s: je kunt stikken als de zuignappen zich vastzetten in je keel.

Hoe smaakt het?

Ik probeerde deze bizarre lokale specialiteit op Gwangjang Market in Seoul. De octopus smaakt mild, een beetje taai en een tikkie slijmerig. Eigenlijk zoals je zou verwachten van rauwe octopus. Sannakji wordt gegeten met sesamolie, sesamzaadjes en een pittige saus van rode pepers. We kregen er ook wat knapperig zeewier en koolsalade bij.

Belangrijker nog: hoe voelt het?

Wazig, heel wazig. Je voelt de zuignapjes zich vastzetten aan de binnenkant van je mond. Het is daarom belangrijk goed te kauwen, voor je het doorslikt.

Controverse

Het eten van (net niet meer) levende octopus is – terecht – niet zonder controverse, hoewel het in Zuid-Korea een vrij normale snack is voor op de markt of bij een glas soju of makgeolli.

Mijn nieuwsgierigheid won het deze keer van de bezwaren (in tegenstelling tot die keer dat ik op een markt gebarbecuede hond zag). Verder was dit absoluut een gevalletje eens, maar nooit weer. Zou jij het proberen?

Meer weten over Koreaans eten?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *