Indonesische sajoer lodeh (groenten in kokossaus)

Indonesische sajoer lodeh (groenten in kokossaus)

Dit gerecht is ideaal als je nog wat restjes groenten hebt. Mijn favoriete combo bevat in ieder geval courgette en kool, maar eigenlijk zijn heel veel groenten lekker in dit gerecht: bloemkool, wortel, aubergine, bamboescheuten… Sajoer lodeh is lekker met rijst. Het is nóg lekkerder als onderdeel van een rijsttafel, bijvoorbeeld met een lekkere runderstoof of eitjes in pittige pinda-sambalsaus. Witte rijst of nasi uduk erbij en je hebt een simpel feestmaal.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • halve courgette
  • 100 gram spitskool (gesneden)
  • 100 gram sperzieboontjes
  • 1 tomaat
  • 2 blaadjes kaffir lime
  • 1 theelepel (kokos)olie
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • halve theelepel trassi
  • 400 milliliter bouillon (groente of kip)
  • 200 milliliter kokosmelk
  • 1 flinke eetlepel pindakaas
  • sap van een halve limoen of citroen

Bereidingswijze sajoer lodeh

  1. Hakken en snijden:
    1. snipper de ui
    2. hak de knoflook fijn
    3. snijd de courgette in blokjes
    4. ik koop een zakje spitskool, maar als je een hele gebruikt: snijd hem fijn
    5. snijd de sperziebonen doormidden
    6. snijd de tomaat in blokjes
    7. verwijder de harde nerf uit de blaadjes kaffir lime en snijd de blaadjes daarna in heel fijne reepjes
  2. Bak de ui glazig in de kokosolie. Voeg daarna de knoflook, sambal oelek en trassi toe. Bak dit +/- 2 minuutjes aan. Voeg vervolgens de tomaat en gehakte kaffir lime leaves toe. Roer regelmatig en bak het mengsel tot de tomaat helemaal zacht geworden is.
  3. Voeg de bouillon en de kokosmelk toe en breng het geheel aan de kook.
  4. Voeg de groenten toe; de groente met de langste kooktijd het eerst. Ik kook de boontjes zo’n 12 minuten, de courgette ongeveer 6 minuten en de kool 2 minuutjes.
  5. Roer de pindakaas en het citroen-/limoensap erdoor. Proef (misschien nog wat extra sambal?) en dien op.

Meer weten over Indonesisch eten?