Pittig gekookt rundvlees uit Sichuan (shuizhu)

Pittig gekookt rundvlees uit Sichuan (shuizhu)

Rode wangen, loopneuzen, zweetdruppels… De pittige keuken van de Chinese regio Sichuan kent geen genade. Veel gerechten drijven in een zee van rode pepertjes. Ook dit rundvlees uit Sichuan, shuizhu, is onverbiddelijk. Shuizhu betekent letterlijk ‘gekookt vlees’. Als je nu grijzige, doorbakken lapjes voor je ziet, dan heb je het mis: dit is een felrode smaakbom!

Shuizhu bestaat uit verschillende lagen. Onderop liggen kort gebakken groenten. Ik gebruik sojascheuten, enoki paddenstoelen en witte kool. Je kunt hier makkelijk mee variëren, bijvoorbeeld door taugé, plakjes champignon of Chinese kool te gebruiken.

Bovenop de groenten komen de plakjes Sichuan-rundvlees, die een half minuutje zijn ondergedompeld in een pikante saus. Dat is lang genoeg voor wat garing, maar zo kort dat het vlees lekker mals blijft. Dit sauzige gerecht is lekker met simpele witte rijst.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 biefstukjes
  • 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 1 eetlepel maïzena
  • 1 eetlepel koud water
  • klein scheutje + 4 eetlepels olie
  • 2 handjes sojascheuten
  • 1 pakje enoki paddenstoelen (80 gram)
  • 100 gram witte kool (in dunne reepjes)
  • 1 eetlepel (groene) sichuanpeperkorrels
  • 1 steranijs
  • 3 centimeter gember (geraspt)
  • 2 bosuitjes (in stukjes van 2 centimeter)
  • 1 teen knoflook (fijngehakt)
  • 3 eetlepels doubanjiang (Chinese gefermenteerde chilibonensaus)
  • 300 milliliter kippenbouillon
  • halve theelepel suiker
  • 1 eetlepel gedroogde chilipepers of vlokken (meer of minder, afhankelijk van hoe pittig je het wilt) + 1 theelepel extra om het gerecht te bestrooien
  • klein handje koriander (grof gehakt)
  • gemalen sichuanpeper (om te bestrooien)

Om erbij te eten: witte rijst

Bereidingswijze rundvlees uit Sichuan (shuizhu)

  1. Snijd de biefstukjes (tegen de draad in) in plakjes van ongeveer 3 millimeter dik. Marineer de plakjes vlees in 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn. Meng de maïzena met 1 eetlepel koud water. Roer vervolgens het vlees en het maïzenapapje door elkaar. Laat dit 10 minuten staan.
  2. Verhit ondertussen een klein scheutje olie in een wok. Bak de sojascheuten en kool 3 minuutjes. Voeg op het laatst de enoki toe en bak kort mee. De groenten mogen nog best een beetje knapperig zijn! Doe de groenten in een serveerschaal (of verdeel over 2 borden).
  3. Zet de pan terug op het vuur. Verhit 4 eetlepels olie. Bak de sichuanpeperkorrels en steranijs hierin 2 minuten, tot ze hun smaak aan de olie hebben afgegeven. Giet dit door een zeefje en vang de olie op (peperkorrels en steranijs kun je nu weggooien).
  4. Doe de olie terug in de pan en bak de bosui, gember en knoflook erin. Voeg de doubanjiang toe en bak dit 1 minuutje mee, tot de olie rood en geurig is.
  5. Voeg de kippenbouillon, 1 eetlepel Shaoxing rijstwijn, suiker en gedroogde rode peper (naar smaak) toe aan de pan. Breng dit aan flink de kook.
  6. Op dit punt is het handig als de rijst klaar is om te serveren, want de shuizhu is bijna klaar!
  7. Voeg de reepjes rundvlees toe aan de kokende saus. Gaar ze ongeveer 30 seconden in de saus. Je ziet dat ze van kleur en structuur veranderen.
  8. Giet het vlees met de saus bovenop de groenten.
  9. Bestrooi het gerecht met extra rode pepervlokken, koriander en eventueel wat gemalen sichuanpeper. Serveer met witte rijst.

Meer over Chinees eten