Eating Korea, deel 7: restaurants in Seoul #2

Eating Korea, deel 7: restaurants in Seoul #2

Dit is het laatste deel waarin ik de Eating Korea-trip door Zuid-Korea volg. Op de valreep beschrijft Graham Holliday nog een aantal fijne restaurants in Seoul!

Myeongdong Halmae Nakji (명동 할매낙지)

  • Wat schaft de pot? Nakji bokkeum, een zeer pittig roerbakgerecht met octopus, gedroogde ansjovisjes en ui. Het wordt geserveerd met bijgerechten als taugé, radijs, rijst en visbouillon. Volgens Holliday is het sensationeel lekker!
  • Locatie: Dit restaurant zit verstopt in een nauw, nietszeggend steegje in Myeongdong – het meest trendy district van Seoul. Bij de ingang van het steegje zit aan de linkerkant een groot warenhuis met een glazen gevel, aan de rechterkant een Skechers-winkel. Aan het einde van de steeg zit een matglazen deur met daarop (in het Hangul) de naam van het restaurant. Als je lichtbruine binnenmuren en een roestvrijstalen kookeiland ziet, dan zit je goed! Adres: Myeongdong Halmae Nakji, 31-7 Myeongdong-2ga, Junggu, Seoul (tel.: +82 2-757-3353)
  • Holliday’s sfeerimpressie: “Nakji means octopus, a creature with no skeleton and with the ability to creep into the tiniest of crevices. It looked like this restaurant had done exactly the same thing sometime before I was born. And it had never bothered squeezing itself back out again.”   

Restaurants in Seoul

Mapo Jeong Daepo (정대포)

  • Wat schaft de pot? Mapo kalbi. Dit is een variant op de bekende Koreaanse barbecue. Bij mapo kalbi wordt het bakvet niet opgevangen in een bak met water, maar in een soort van gootje met roerei met kimchi. De Koreanen smullen van dit mengsel van ei, varkensvet en gefermenteerde kool! Dit restaurant is ook bekend vanwege het speciaal gemarineerde varkensvlees (galmaegisal). Na het grillen dip je het vlees in bonenpoeder en sojasaus, wikkel je het in een sesamblad, vervolgens in een slablad, en dan eet je het pakketje op. Holliday beschrijft het als “possibly the most quintessential Korean dining experience”.
  • Locatie: Mapo Jeong Daepo, 183-8 Dohwa-dong, Mapo-gu, Seoul (tel.: +82 2-3275-0122). Het restaurant zit vlakbij de uitgang van Gongdeok Station, en is te herkennen aan de oranje gevel met een plaatje van een kanon.
  • Weetje: Naar verluidt betaalde de Koreaanse regering bijna 2 miljoen dollar aan Marvel, om te zorgen dat zij ‘The Avengers: Age of Ultron’ in Mapo zouden filmen. De regering verwachtte dat dit goed zou zijn om Seoul internationaal op de kaart te zetten als een hypermoderne, high-tech stad.
  • Holliday’s sfeerimpressie: “Pork spat from the drum-size barbecue tables, shot glasses crashed, kalbi grills clanked. Laughter mingled with shouting and sweet soy, sesame and ginger-infused porcine fumes permeated the air.”   

Restaurants in Seoul

Gwanghwamun Jjib (광화문집)

  • Wat schaft de pot? Kimchi jjigae. Dit is een stoofschotel van varkensvlees, ui, kimchi en tofu. Het gerecht wordt geserveerd met een omelet met bosui (gyeran mari), rijst en wat bijgerechten (banchan).
  • Locatie: Gwanghwamun Jjib, 12, Saemunan-ro 5-gil, Jongno-gu, Seoul (tel.: 02-739-7737). Zoals zoveel restaurants in Seoul, zit dit restaurant verstopt. Je vindt het achter een bruine deur in een smalle steeg, weg van de drukke hoofdstraat van Gwanghwamun. Het is een klein zaakje, met slechts een handvol tafeltjes.
  • Holliday’s sfeerimpressie: “A fan whirred above the front door; flowery gold-and-beige wallpaper bubbled up the walls. Breaks in the paper were fixed with thick brown adhesive tape that looked like Band-Aids on an ancient patient.”   

Restaurants in Seoul

Pyongyang Myeonok (평양면옥)

  • Wat schaft de pot? Naengmyeon. Dit is misschien wel het bekendste gerecht uit Noord-Korea. Het bestaat uit koude, dunne boekweitnoedels. Ze worden geserveerd in gekoelde bouillon, met een gekookt eitje, een plak buikspek en een plak langzaam gegaard rundvlees. Het gerecht wordt afgetopt met wat ingelegde komkommer en radijs en op smaak gebracht met azijn en pittige mosterd.
  • Locatie: Het restaurant ligt in Dongdaemun, aan dezelfde weg als het Dongdaemun Design Plaza. Adres: Pyongyang Myeonok, 26-14 Jangchung-dong 1-ga, Jung-gu, Seoul (tel.: 02-2267-7784). 
  • Holliday’s sfeerimpressie: “My naengmyeon looked like a Pyongyang skyline: gray, poor, humble, and full of unspoken grievances. This bowl of noodles had taken an extraordinary journey to get here, a history conjured out of a horrific magic hat. The truth was, Pyongyang Myon Ok was staffed by North Koreans in exile: defectors, escapees, those with families sliced in two by war. Pyongyang Myon Ok was a trumpet in the twilight, a connection, like the thin thread of a string telephone back to that impossible place, Pyongyang, 120 miles to the North.”   

Restaurants in Seoul

Byukdam Pocha (벽담 포차)

  • Wat schaft de pot? Jjukkumi bokkeum. Dit is een pittig gerecht van baby-octopusjes met taugé. Het wordt op smaak gebracht met rode peperpasta, rode peperpoeder, groene chilipeper en ui. De smaak? “A seafood rainbow consisting only of shades of fiery red”.
  • Locatie: Het ziet er niet bepaald uit als een restaurant, het is eerder een soort container, met tentzeilen en een luifel. Het staat tussen groene hekken, voor een bakstenen gebouw. Over het adres ben ik niet heel zeker; volgens MyKoreanEats.com is het Byukdam Pocha, Insadong 5-gil, Jongno 1(il).2(i).3(sam).4(sa), Jongno-gu, Seoul (tel.: +82 10-7416-4776).
  • Holliday’s sfeerimpressie: “We were sitting at an alleyway stall in the Jongno district of Seoul. It was run by two grandmothers who served simple seafood dishes from a shed they had built out of prefabricated pieces. In another life, this shack would not have looked out of place on a building site.”   

Restaurants in Seoul

Meer weten over restaurants in Seoul?

Eating Korea is o.a. te bestellen via bol.com:


Foto’s: Seoul (uitgelichte foto) via Pixabay, Nakji bokkeum: LWYang via Flickr (*), Mapo Kalbi: Christopher via Flickr (*), Kimchi jjigae: isaac’licious via Flickr (*), Naengmyeon: Republic of Korea via Flickr (*), Jjukkimu bokkeum: Falchion via Flickr (*).



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *