Nasi lemak, razend populaire ontbijtrijst uit Maleisië

Nasi lemak, razend populaire ontbijtrijst uit Maleisië

Nasi lemak is eenvoudig en feestelijk tegelijk. De basis is rijst, die lekker romig en vol van smaak wordt door pandanblad en kokosmelk. Je eet de rijst met knapperige ansjovis en pinda’s, pittige sambal, frisse komkommer en een eitje.

Nasi lemak wordt gezien als hét nationale gerecht van Maleisië. Oorspronkelijk is het een ontbijtgerecht, maar tegenwoordig kun je dit de hele dag door eten. Het leent zich uitstekend om een beetje te freestylen. Hoe je het ook maakt: het is sowieso snel en makkelijk! De essentiële onderdelen:

  • Rijst. Er hoort sowieso kokosmelk in. Pandanblad mag eigenlijk ook niet ontbreken. Er zijn ook varianten waarin gember, citroengras of knoflook wordt meegekookt.
  • Sambal. Meestal wordt ansjovissambal (sambal ikan bilis, in Indonesië bekend als sambal ikan teri) gebruikt. Maar hee, het is jouw feestje! Ik gebruik meestal sambal tomaat én sambal ikan teri.
  • Ei. Ik vind zelf een halfzacht gekookt eitje het lekkerst. Een in reepjes gesneden omelet kan ook.
  • Gefrituurde ansjovisjes. Ik vind de bakjes kant-en-klare ikan teri (zoet-pittige gebakken ansjovisjes) van de toko hier erg lekker bij. Vind je dit te vissig, of wil je het vegetarisch maken? Tempeh manis (kleine brokjes zoet-pittige, gebakken tempeh) is ook heerlijk!
  • Komkommer. Simpel, in plakjes gesneden. Soms breng ik de komkommer extra op smaak met wat sushi-azijn, verse rode peper en wat vers geraspte gember.

Ingrediënten voor nasi lemak (voor 4 personen)

  • 400 gram witte rijst
  • blikje kokosroom (of kokosmelk)
  • 1 theelepel zout
  • 3 pandanbladeren (ik gebruik de bevroren variant uit de vriezer van de toko)
  • 100 gram pinda’s (ik vind ze met vlies het lekkerst)
  • Gefrituurde ansjovisjes (evt. te vervangen door gefrituurde gemarineerde tempeh)
  • 4 eieren
  • 1 komkommer, in schijfjes
  • Sambal
  • Optioneel: gefrituurde uitjes en/of gefrituurde knoflook

Bereiding nasi lemak

  • Kneus de pandanbladeren door er een knoop in te leggen.
  • Kook de rijst samen met de pandanbladeren tot de rijst bijna gaar is.
  • Kook ondertussen de eitjes halfzacht. Pellen en even opzij leggen.
  • Roer een half blikje kokosroom en het zout door de rijst. Draai het vuur laag. Laat nog een paar minuutjes doorgaren, tot de rijst zacht is en de kokosroom geabsorbeerd is. Haal dan de pandanbladeren eruit. Proef en voeg eventueel nog wat extra kokosroom of zout toe.
  • Schep de rijst midden op een bord.
  • Rangschik de pinda’s, ansjovisjes, komkommer en sambal rondom de rijst. Snijd het de eitjes doormidden en leg dit erbij.
  • Bestrooi eventueel met gefrituurde uitjes of gefrituurde plakjes knoflook.

Meer weten over de keuken van Singapore & Maleisië?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *