Brosse tahinkoekjes met sesam en citroen

Brosse tahinkoekjes met sesam en citroen

Tahin ken je misschien vooral in combinatie met kikkererwten (hummus) of aubergine (baba ganoush of deze dip met geroosterde aubergine). Maar wist je dat je er ook lekkere zoete dingen mee kunt maken? Zoals deze brosse tahinkoekjes met honing, citroen en sesam.

De koekjes komen uit het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter. Ik voeg naar verhouding ietsje meer citroenschil en kardemom toe. Zo krijg je een simpel maar verrassend koekje: niet te zoet, een beetje fris en met een lekker volle sesamsmaak.

Ingrediënten (+/- 12 tahinkoekjes)

  • 100 gram bloem
  • 50 gram boter (gekoeld)
  • 30 gram suiker
  • flinke snuf zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • halve theelepel kardemom
  • 70 gram tahin
  • 20 gram honing
  • 1 citroen (alleen de schil, geraspt)
  • 30 gram sesamzaad

Verder nodig: bakpapier.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Doe de bloem in een kom en wrijf met je vingers de boter erdoor, tot een luchtig kruimeldeeg ontstaat. Roer vervolgens suiker, zout, bakpoeder en kardemom erdoor.
  3. Meng in een ander schaaltje de tahin, honing en citroenschil door elkaar. Voeg dit vervolgens in delen toe aan het kruimeldeeg (er ontstaat een redelijk plakkerig maar stevig deeg, vergelijkbaar met appeltaart-deeg).
  4. Doe het sesamzaad in een platte schaal. Maak van het deeg kleine bolletjes, ter grootte van een golfbal. Wentel ze door het sesamzaad en druk ze een beetje plat. Leg de balletjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Zorg ervoor dat de balletjes +/- 3 centimeter uit elkaar liggen, want in de oven zetten ze iets uit.
  5. Bak de koekjes in 12-15 minuten goudbruin.

Tahinkoekjes

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?