Pittige shiitakes uit Zuid-Korea, krokant gebakken in gochujang

Pittige shiitakes uit Zuid-Korea, krokant gebakken in gochujang

Op reis in Zuid-Korea aten mijn vriend Tim en ik bij het veganistische tempelrestaurant Balwoo Gongyang. Ons favoriete gerecht was seogibeoseot-gangjeong, krokante pittige shiitakes in rode peperpasta (gochujang). Onderstaand recept is (bijna) net zo lekker!

Eet deze paddenstoelen als bijgerecht bij een Koreaanse maaltijd (lees hier alles over Koreaanse bijgerechten, banchan). Of maak ze als topping voor vegetarische bibimbap, een kom gestoomde rijst met verschillende groenten en rode pepersaus.

Ingrediënten (voor 2 personen als bijgerecht)

  • 12 gedroogde shiitakes (of zoveel als je wilt)
  • 3 eetlepels maizena
  • 4 eetlepels zonnebloemolie

Voor de saus:

  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel gochujang (Koreaanse rode peperpasta)
  • 1 theelepel sesamolie
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • 1 teentje knoflook (heel fijn gehakt)
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • optioneel: sesamzaad en bosui in ringetjes (om te bestrooien)

Bereidingswijze pittige shiitakes

  1. Overgiet de shiitakes met kokend water, zodat ze net onder staan). Laat ze in +/- 20 minuutjes zacht worden.
  2. Haal de shiitakes uit het water en laat ze iets afkoelen. (tip: het water heb je in dit recept niet meer nodig, maar het is wel een lekkere basis voor een paddenstoelensoepje!). Knijp het vocht uit de shiitakes. Je hoeft ze niet helemaal fijn te knijpen, maar zorg ervoor dat ze niet al te zompig zijn. Snijd de shiitakes doormidden of in kwarten. Verwijder de harde steeltjes. Zet ze even opzij.
  3. Meng alle ingrediënten voor de saus door elkaar. Breng dit in een klein pannetje heel zachtjes aan de kook.
  4. Wentel de shiitakes door de maizena. Schud overtollige maizena eraf.
  5. Verhit de olie in een pan. Laat de olie goed heet worden, zodat je de shiitakes erin kunt frituren. Als de olie niet heet genoeg is, zuigen de paddenstoelen alle olie op en worden ze heel vettig. Bak tot ze lekker krokant zijn aan de buitenkant.
  6. Haal de shiitakes uit de pan. Wentel ze door de saus en dien ze meteen op.

Meer weten over Koreaans eten?