Yukgaejang is een pittige Koreaanse rundvleessoep met groenten. Het vlees moet uren sudderen, maar dat is ideaal: terwijl ik met een gin & tonic in het gras lig, bereidt mijn avondmaal zichzelf!
Pittige Koreaanse tofu: dubu jorim

Tofu staat bekend als een niet al te spannend product. Saai, sponzig, smaakloos. Dat vond ik zelf ooit, tot ik in Japan in de tofu-hemel belandde en negen geweldige gangen met tofu in de hoofdrol kreeg voorgeschoteld. Een ook bij het vegetarische tempelrestaurant Balwoo Gongyang in Seoul wisten ze wel raad met tofu. Dat je van tofu wel degelijk iets lekkers kunt maken, bewijst ook deze dubu jorim: pittige Koreaanse tofu. Deze tofu knalt de pan uit omdat hij wordt gesmoord in sojasaus, knoflook en rode peperpoeder. Je kunt hem eten als banchan (Koreaans bijgerecht, hier lees je er alles over), maar het is ook lekker als vegetarisch hoofdgerecht met wat witte rijst en groenten.
Wil je meer gerechten met tofu maken? Probeer dan ook eens deze:
- Zuid-Korea: vegetarische bibimbap, een rijstbowl met knapperige shiitake, pikante tofu en lekker veel groente
- Japan: spinaziesalade met miso-sesamdressing en zijdetofu
- Thailand: khanom bueang yuan, een pannenkoek gevuld met pinda’s, kokos, taugé en tofu
Foto: Negen gangen met tofu in de spotlights, bij Shoraian in Kyoto, Japan. Dat betekende overigens ook: negen gangen lang op de grond zitten…
Ingrediënten (2 personen)
- 200 gram stevige tofu
- 1 eetlepel olie
Voor de saus
- 1 teentje knoflook (fijngehakt)
- 1 centimeter gember (geraspt)
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels mirin
- 1 theelepel sesamolie
- 2 theelepels gochugaru (Koreaans rode peperpoeder)
- 1 bosuitje (in dunne ringetjes)
- 1 theelepel sesamzaad
Bereidingswijze pittige Koreaanse tofu
- Snijd de tofu in plakken van 1 centimeter dik. Laat de tofu minimaal een kwartier uitlekken tussen twee stukken keukenpapier, liefst met iets zwaars er bovenop.
- Verhit na het uitlekken de olie in een koekenpan. Bak de tofu ongeveer 3 á 4 minuten aan iedere kant, tot de plakken goudbruin zijn. Haal de tofu dan uit de pan en laat hem uitlekken op een vel keukenpapier.
- Verhit daarna alle ingrediënten voor de saus in de pan. Laat het een paar minuutjes pruttelen, tot de saus wat dikker wordt.
- Doe vervolgens de tofu bij de saus. Schep hem voorzichtig om, zodat de tofu bedekt is met de saus. Laat nog een minuutje of twee smoren. Klaar!
Meer weten over Koreaans eten?
- Recepten:
- Bekijk meer Koreaanse recepten.
- Nóg meer recepten vind je in Caroline Hwang’s Basisboek Korea.
- Of snuffel eens tussen mijn recepten voor gerechten uit andere Aziatische landen.
- Ingrediënten:
- Informatie over Koreaanse producten vind je in de lijst met Koreaanse ingrediënten.
- Neem een kijkje in de kleine encyclopedie van Koreaanse bijgerechten.
- Veel ingrediënten zijn onder andere te koop bij de Koreaans-Japanse toko Kokoro in Den Haag.
- Uit eten & op reis:
- Lees mijn eet- & reisverhalen uit Zuid-Korea.