Paneer recept: zo maak je deze verse Indiase kaas

Paneer recept: zo maak je deze verse Indiase kaas

Paneer is een verse Indiase kaas. Ik heb hem eigenlijk pas sinds kort ontdekt, toen ik besloot een maand vegetarisch te gaan eten. Hoewel ik regelmatig vleesloos eet, ging ik me toen pas écht verdiepen in alle alternatieven voor vlees of vis. Met het kookboek Made in India als inspiratie ging ik aan de slag. Vandaag deel ik een eenvoudig paneer-recept. Het is een fijne basis voor allerlei vegetarische Indiase recepten, zoals paneer met verse spinazie en tomaatjes. 

Wat is paneer? 

Paneer is een verse, zachte Indiase kaas. Hij is heel geschikt voor vegetariërs, want er zit – in tegenstelling tot “gewone” kaas – geen dierlijk stremsel in. Het stremmen (het proces waarbij de melk splitst in vaste bestanddelen en vloeistof, de wei) gebeurt door toevoeging van zuur, zoals citroen, yoghurt of azijn. 

Je koopt het bij de (Indiase) toko of bij de biologische supermarkt. Of maak het gewoon lekker zelf!

Hoe smaakt paneer en wat doe je ermee?

Paneer heeft een heel neutrale smaak, een beetje vergelijkbaar met ricotta of hüttenkäse. Je kunt de kaas in blokjes snijden en bakken (net zoals de veel smaakvollere halloumi, of als alternatief voor tofu). Mijn zelfgemaakte paneer is meestal iets kwetsbaarder dan de kant-en-klare uit de winkel, die echt heel stevig blijft tijdens het bakken.

Paneer: het recept

Het recept voor paneer is simpel. Voor 100 gram heb je nodig:

  • 1 liter volle melk
  • sap van 1 citroen (evt. te vervangen door azijn); hoe meer zuur je gebruikt, hoe krachtiger de reactie en hoe steviger de paneer wordt
  • kaasdoek
  • vergiet of zeef
  • optioneel: zout
Bereidingswijze:
  1. Breng 1 liter melk zachtjes aan de kook. Zodra de melk begint te koken, draai je het vuur uit. Doe er vervolgens het sap van een halve citroen bij. Na een tijdje (+/- tien minuten) zie je dat de melk stremt: de vaste witte bestanddelen scheiden zich van de gelige wei (het vocht). Als dit proces niet goed op gang komt, kun je nog wat extra zuur toevoegen. Voeg evt. ook wat zout toe.
  2. Bekleed ondertussen een vergiet/zeef met de kaasdoek. Als de melk helemaal gestremd is, giet je alles door een kaasdoek. Je kunt nu verschillende dingen doen om het vocht uit de kaas te knijpen: in een zeef of vergiet leggen met een zware pan/steen/whatever erop, of met de hand uitwringen. Hoe meer vocht je eruit drukt, des te steviger de paneer wordt.
  3. Klaar! Je kunt je zelfgemaakte kaas nu verder verwerken: marineren, bakken in een beetje olie of verwarmen in een saus.

Meer weten over Indiaas eten?

 Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *