ODE Porto Wine House: Portugese slow food met passie

ODE Porto Wine House: Portugese slow food met passie

Zin in een romantisch diner in Porto? Ga dan naar ODE Porto Wine House, waar je een avond lang in de watten gelegd wordt met lokale specialiteiten. De passie spat ervan af!

Slow food

Bij ODE Porto draait het allemaal om slow food. Bij binnenkomst krijg je een brief van de chef. Daarin beschrijft hij zijn filosofie: alles wordt vers bereid, met veel passie en liefde. Hij verzoekt je om je telefoon uit te zetten en rustig te genieten van wat komen gaat, want zoals Andy Warhol ooit zei: “The idea of waiting for something makes it more exciting.”

De kaart biedt de keuze uit 6 of 9 “momenten”. Wij kozen (uiteraard) voor het meest uitgebreide menu: 2 voorgerechten, 2 hoofdgerechten en 2 desserts, aangevuld met verschillende kleine hapjes tussendoor. Voor iedere gang heb je keuze uit vier opties, dus als je met z’n tweeën bent kun je in principe alles proeven.

ODE Porto

Portugees met moderne twist

Na het aperitief krijg je een thee van citroentijm om de smaakpapillen tot rust te brengen. Daarna komt een overheerlijke parade op gang van klassieke Portugese vis- en vleesgerechten met een moderne twist. Alles is even verrukkelijk.

99% van wat ODE serveert is lokaal geproduceerd of gevangen. De ober vertelt uitgebreid – met een zwaar Portugees accent – over het speciale brood, de olijfolie van die ene boer uit een dorpje vlakbij, de vis die uitsluitend in de wateren rondom Porto voorkomt. Ik vind het allemaal enig, al kan ik me voorstellen dat niet iedereen hierop zit te wachten.

Bij oma op de bank

ODE ligt in een zijstraatje vlakbij de boulevard. Je stapt er niet zomaar naar binnen, want de deur is altijd op slot (“it’s just the policy”). Je kunt je melden via de zware ijzeren deurklopper.

De aankleding van dit kleine restaurant is rustiek en doet, eerlijk gezegd, denken aan de huiskamer van oma. Wij worden geplaatst in de love corner, aan een tafeltje met fluwelen bankjes. Om ons heen hangen ouderwetse lampenkappen. Hier en daar ligt een kussentje met geborduurde bloemenprint. Op de achtergrond klinken Louis Armstrong en Otis Redding – meer perfect dan dit wordt het niet voor mij.

ODE Porto

Waar vind je ODE Porto?

Vlak bij de rivier, om de hoek bij het drukke gedeelte van de boulevard. Adres: Largo do Terreiro 7, PortoGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *