Noord-Oost Chinees Eethuis (Den Haag)

Noord-Oost Chinees Eethuis (Den Haag)

In het Haagse Chinatown vind je een klein tentje genaamd “Noord-Oost Chinees Eethuis”. Surprise surprise: hier proef je de Noordoost-Chinese keuken. Ze serveren ook een aantal Kantonese en Szechuan-gerechten, maar het bijzondere aan dit zaakje is juist dat wat afwijkt van wat we kennen als Chinees.

De keuken van Noordoost-China

Noordoost-China grenst aan Mongolië en Siberië. Het is een regio van uitersten: de zomers kunnen bloedheet zijn, de winters ijskoud. Dit zie je terug in de lokale keuken. Om de barre winters door te komen, was het vroeger noodzakelijk om etenswaren te conserveren. Groente, zoals Chinese kool, werd ingemaakt om het lang te kunnen bewaren.

De keuken van Noordoost-China is een beetje boersig, met invloeden uit Rusland en Mongolië. Er wordt veel stevige kost gegeten, zoals varkensvlees, bloedworst en aardappelen. Ook zie je in deze regio meer lamsvlees, komijn en graanproducten dan in de zuidelijker gelegen delen van China.

Noord Chinees Eethuis

Dumplings en kipstoof

Een van de regionale specialiteiten op de kaart is de jiaozhi. Dit zijn dumplings gevuld met varkensgehakt en Chinese bieslook. Bij het Eethuis worden ze met de hand gemaakt. Als je zit te eten, kan het zomaar zijn dat een tafeltje verderop stapels jiaozhi worden gevuld en gevouwen. Leuk!

De menukaart van het Eethuis bevat verder veel vleesgerechten, zoals stoofpotten, roerbakschotels en geroosterde spiesjes. Er is één gerecht waar ik keer op keer voor terug ga: kip, paddenstoelen en aardappels in een kleipot. De kipstukjes en paddenstoelen worden opgediend in een stevige jus, waarmee ook de aardappeltjes zich hebben volgezogen. Zo simpel, maar zo lekker – de schaal gaat altijd leeg.

Op de kaart staan verder volop gerechten met vis, schaal- en schelpdieren. De vis komt van de Chinese viswinkel ernaast, waar een deel van de vis in tanks zwemt. Supervers dus. En dat voor een heel vriendelijk prijsje!

De looks…

Toch nog even wat over de looks van dit restaurant. De eenvoud heeft absoluut zijn charme, maar heel sfeervol is het niet. Aan de witte muren hangen wat Chinese lampionnetjes en vale prenten. Een kleurig Kitsch Kitchen-printje op de stoelen brengt wat vrolijkheid. Als je gaat voor een romantisch diner, sla dit eethuis dan even over. Als je gaat voor authentiek, goedkoop en net-even-anders Chinees, dan is dit een heerlijk plekje!

Waar vind je het Noord-Oost Chinees Eethuis?

Adres: Gedempte Burgwal 36, Den Haag

Meer over Chinees eten