Ngo hiang, vijfkruiden-loempiaatjes uit Singapore

Ngo hiang, vijfkruiden-loempiaatjes uit Singapore

Ngo hiang: een loempia, maar dan anders! Deze Singaporese rolletjes worden gevuld met varkensvlees, garnaal en Chinees vijfkruidenpoeder. Vaak worden er ook knapperige groenten aan de vulling toegevoegd, zoals waterkastanjes en wortel. Lekker met chilisaus!

De rolletjes, die in Maleisië ook wel lor bak worden genoemd, worden gemaakt van gedroogde tofuvellen (in de toko vaak te koop als bean curd skin of dried bean curd). Dit is het vel dat ontstaat als sojamelk gekookt wordt. Het oprollen van de tofuvellen is niet echt moeilijk, maar kan wel frustrerend zijn: soms breken ze al als je ernaar kijkt. Zó irritant! Tip: neem de semi-gedroogde tofuvellen, die zijn iets vettiger, minder kruimelig en daardoor geschikter om te vullen. Na het rollen worden de rolletjes gestoomd, en daarna lekker knapperig gefrituurd.

Inderdaad: best een tijdrovend klusje. In Maleisië en Singapore wordt dit gerecht daarom van oorsprong vooral gegeten op feestdagen, zoals Chinees nieuwjaar.

Ingrediënten voor ngo hiang (voor 2 personen)

  • 300 gram varkensgehakt
  • 200 gram rauwe grote garnalen
  • 80 gram waterkastanje (uit een blikje)
  • 1 grote wortel
  • 2 sjalotjes (of 1 grote ui)
  • 3 lente-uitjes
  • 1 ei (geklutst)
  • pak tofuvellen (je hebt ongeveer 4 á 5 grote vellen nodig)
  • olie om in te frituren

Smaakmakers:

  • 1,5 eetlepel vijfkruidenpoeder (ik gebruik meestal een kant-en-klaar five spice-poeder, maar je kunt natuurlijk ook je eigen kruidenmengsel maken)
  • specerijen, een theelepel van ieder:
    • korianderpoeder
    • witte peper
    • zout
  • 1,5 eetlepel donkere sojasaus
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 afgestreken eetlepel bloem

Verder nodig: stoommandjes. Heb je geen stoommandje? Evt. kun je ook stomen in een zeef, in een pan met een deksel er bovenop.

Lekker voor erbij: chilisaus, sambal of een andere dip.

Tip tip tip! Als je in de toko staat en de keuze hebt uit verschillende soorten tofuvellen: lieve lezer, doe jezelf een plezier en kies voor de half-gedroogde variant van Dali (foto midden). Die kruimelige hel op de rechterfoto is niet geschikt. Trust me.

Bereiding

  1. Knip de tofuvellen in stukken van ongeveer 10 x 15 centimeter.
  2. Snijd & hak de ingrediënten voor de vulling:
    • maak de garnalen schoon (verwijder het darmkanaal) en snijd iedere garnaal in 5 á 6 stukjes
    • snijd de waterkastanjes in kleine blokjes van +/- een halve centimeter
    • snijd de wortel julienne of rasp hem grof
    • hak de sjalotjes fijn
    • snijd de lente-uitjes in smalle ringetjes
  3. Meng het gehakt met de garnalen, waterkastanjes, wortel, sjalotjes en lente-ui.
  4. Voeg alles onder het kopje smaakmakers aan het gehaktmengsel toe.
  5. Meng het ei door het gehaktmengsel.
  6. Neem steeds 2 flinke eetlepels van het gehaktmengsel en maak hier een “worst” van ongeveer 10 centimeter lang van.
  7. Bevochtig de tofuvellen met een vochtige keukendoek. Op die manier worden de vellen iets minder zout en zijn ze makkelijker op te rollen.
  8. Leg 1 tofuvel plat op je werkblad. Leg 1 gehaktworst aan één van de lange zijden van het tofuvel. Vouw de korte zijden van het tofuvel om de uiteinden van de worst. Rol daarna de worst op in het vel, tot je een strakke loempia hebt.
  9. Maak zo alle rolletjes, tot het gehakt op is.
  10. Stoom de rolletjes een minuut of 10 in een stoommandje. Kijk uit dat de rolletjes niet aan elkaar vastplakken!
  11. Haal de rolletjes uit het mandje en laat ze iets afkoelen, liefst tot kamertemperatuur. 
  12. Vul een wok of koekenpan met een flinke laag olie en verhit tot +/- 180 graden.
  13. Frituur de rolletjes. Draai ze regelmatig om te zorgen dat ze niet verbranden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  14. Klaar! Je kunt de ngo hiang in hun geheel serveren, of ze alvast in hapklare porties snijden.

Meer van dit?

Meer recepten: Kijk bij mijn recepten voor meer Aziatische kookinspiratie. Of neem een kijkje in Sharon Wee’s Growing up in a Nonya Kitchen. Nóg meer Aziatische recepten vind je in The Complete Asian Cookbook.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *