Wat is… Nattō? Stinky superfood!

Wat is… Nattō? Stinky superfood!

In badjas aan het ontbijt in Takaragawa Onsen, een hotspring-resort in Japan. We zijn helemaal zen, want we hebben net gedobberd in de natuurlijke warmwaterbaden. 

Het ontbijt bestaat uit wat vis, misosoep, pickles, wat gestoomde hapjes. So far so good. De serveerster is een vrouw van een jaar of vijftig, eveneens in badjas. Ze duwt een kommetje onder onze neus, roert er met stokjes in en maakt aanstalten ons te voeren.

Maar hooooooo dametje. Het is bruin, slijmerig, stinkt… Wat is dat?!

Gefermenteerde sojaboontjes

Het blijkt nattō te zijn. Japanners zijn dol op gefermenteerde dingen. En op sojabonen. Combineer die twee en je krijgt nattō: slijmerige, “bedorven” boontjes. 

Natto
Natto (foto via Pixabay door JD)

Hoe wordt het gemaakt?

De sojabonen worden geweekt, gestoomd en vermengd met een speciale bacterie, waardoor de boontjes gaan fermenteren. Tijdens deze fermentatie worden kleverige polymeren gevormd, wat nattō zo plakkerig maakt.

Hoe langer het fermenteert, hoe sterker de smaak. Net zoals andere gefermenteerde producten, zoals blauwschimmelkaas of kimchi, is nattō echt een gevalletje acquired taste. 

Hoe eet je het?

In Japan wordt dit meestal als ontbijt gegeten, vermengd met sojasaus en Japanse mosterd. Vaak met wat witte rijst. Nattō is heel voedzaam en schijnt goed te zijn voor de spijsvertering.  

Waar koop je dit?

Bij de goed gesorteerde toko of (online) bij natuurvoedingswinkels.

Is het een aanrader?

Haha, nope.

Meer weten over Japanse ingrediënten? Neem een kijkje in de Japanse voorraadkast of lees alles over Japanse pickles.Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *