Sterrenlunch bij Nahm (Bangkok): intense smaken zonder franje

Sterrenlunch bij Nahm (Bangkok): intense smaken zonder franje

Bij Nahm in Bangkok at ik intense Thaise smaken zoals ik ze nog nooit geproefd had. Uitgesproken pittig, zuur en bitter, maar toch in balans. Maar was het sterwaardig?

Hallo Thaise keuken!

Na een vlucht van 12 uur en een (veel te dure) taxirit naar ons hotel, zaten we in de lobby te wachten op onze kamer. En we hadden honger. In Bangkok was het lunchtijd. We pakten de Lonely Planet erbij voor een hapje in de buurt en ons oog viel op Nahm: “one of Bangkok’s – and if you believe the critics, the world’s – best Thai restaurants.” Voor de grap keek ik of er nog een tafeltje vrij was…

En ja hoor, 5 minuten later zaten we in een taxi. 

De chef

Nahm in Bangkok bestaat sinds 2010. Het restaurant veroverde in de loop der jaren een plek op allerlei mooie lijstjes: Nahm kreeg een Michelinster en verscheen op de lijst met beste restaurants ter wereld. In 2014 stond Nahm zelfs op nummer 1 in de lijst met beste restaurants van Azië. 

Sinds 2018 heeft Nahm een nieuwe chef: Pim Techamuanvivit, een Thaise die eerder jarenlang een sterrenkeuken in San Fransisco leidde. Bij Nahm kookt ze traditionele Thaise gerechten met een moderne twist. Lees hier het interview dat ze gaf toen ze startte bij Nahm.

Het menu

Voor de lunch kun je kiezen uit 4 vaste menu’s. Met noedels (kanom jin, voor 740 baht), vegetarisch (1600 baht), met vis of met vlees (elk 1.800 baht, zo’n 54 euro).

We kiezen voor twee viergangenmenu’s: 1x vlees, 1x vis. Daardoor kunnen we lekker veel proeven. De gangen bestaan uit meerdere gerechten en die worden, in Thaise stijl, tegelijk geserveerd. Bij het hoofdgerecht krijgen we daardoor zes curry’s, soepen en roerbakgerechten tegelijk op tafel. 

Intense smaken zonder franjes

De amuses en voorgerechten zijn spectaculair lekker. We starten met hapjes: miang (een betelblad met daarop kreeft, kip, groene mango en kruiden) en pu sorn klin (krab en ingelegde knoflook op een crackertje van gepofte rijst). Ook krijgen we flinterdunne wafeltjes (khanom bueang) met garnaaltjes, kaffir lime en gedroogde kokos. Ver-ruk-ke-lijk. 

Ook bij de volgende gang zitten een paar toppers. Zoals een salade van Thaise vruchten en kruiden in een pittige dressing. Spannende smaken die ik nooit eerder geproefd had. Het pakketje van krab, garnalen en witvis in rode curry pasta in bananenblad is ook hemels. 

Dan de hoofdgerechten. De massaman curry is er eentje die ik niet snel zal vergeten, maar niet alle hoofdgerechten zijn even verfijnd. Ik mis hier en daar de ‘sterwaardige wow-factor’, zowel qua smaak als qua presentatie. Houd je van krachtige smaken zonder poespas (je weet wel: schuimpjes, geleitjes, knettersuiker)? Dan zit je hier goed.

Uiteraard zijn de gerechten wel wat meer bijzonder dan de standaard groene curry of pad thai. Denk bijvoorbeeld aan geblakerde inktvis met gezouten ei en kardemomscheuten en een zure viscurry met gepekeld mosterdblad.

Als dessert kozen we voor verschillende bereidingen van rijst, zoals jonge groene rijst, gefermenteerde zwarte rijst en rijst-ijs. Daarnaast een bord prima (maar niet sterwaardig) tropisch fruit.

Nahm Bangkok

Het restaurant

Nahm zit in het Como Metropolitan Hotel in Bangkok. Het restaurant is modern ingericht en niet al te groot. Over het algemeen ben ik geen groot fan van restaurants in luxe hotels, omdat ik ze vaak een klein beetje sfeerloos vind. Dat geldt hier ook: het ziet er allemaal keurig uit, maar het is nét niet bijzonder of gezellig. (Dit overigens in tegenstelling tot het prachtige Sra Bua in Bangkok).

Waar vind je Nahm in Bangkok?

Como Metropolitan Bangkok, 27 South Sathorn Road, Bangkok. Vlakbij Lumpini Park. 

Meer info & reserveren: website van Nahm.

Meer weten over Thailand en de Thaise keuken?