Simpel maar bekroond: Myeongdong Kyoja (Seoul)

Simpel maar bekroond: Myeongdong Kyoja (Seoul)

Schrijven over één van de top-tips van Lonely Planet, dat doe ik meestal niet. Nu wel. Myeongdong Kyoja is namelijk echt een prima tent! De kaart bestaat uit slechts vier gerechten, die door de jaren heen geperfectioneerd zijn.

Aanslag op de zintuigen

Kyoja ligt in hartje Myeongdong, een bruisend labyrint vol restaurants, beauty-winkels, neonreclame en harde muziek. Echt een gekkenhuis, vooral als je – zoals wij – net een lange vlucht achter de kiezen hebt.

Als je het restaurant binnenloopt, geeft de overweldigende kimchi-geur je een stomp in je gezicht. De lucht is doordrongen van knoflook, zuur, peper en fermentatie. In Nederland heb ik nog nooit zulke kimchi geroken. Sterker nog: in heel Zuid-Korea ben ik geen kimchi meer tegen gekomen die zo heftig was.

De serveersters lopen rond met plastic emmertjes vol kimchi en een tang; je hoeft maar met je ogen te knipperen, en je hebt alweer een refill te pakken. Later horen we dat de kimchi van Kyoja huisgemaakt wordt, met extra veel knoflook en peper. Hij wordt minimaal drie jaar gerijpt.

Vier klassiekers

De menukaart is eenvoudig: er staan slechts vier klassiekers op. Er is geen Engelse kaart, maar plaatjes aanwijzen werkt natuurlijk prima.

Wij bestelden de bibim guksu, koude noedels. Ze worden geserveerd met een flinke schep rode pepersaus, sesamolie en wat dun gesneden komkommer. De noedels zijn nogal taai en plakkerig, waardoor ze lastig te eten zijn. Bij het uitserveren lost de serveerster dit handig op: ze haalt een keukenschaar uit haar schort, knipt een paar keer in onze schaal met noedels, en we kunnen aan de slag.

Ook proeven we kalguksu, een stevige kippenbouillon met handgesneden dikke noedels, dumplings en wat geruld gehakt. Echt troosteten.

De andere twee specialiteiten waarvoor je hier terecht kunt zijn mandu (dumplings) en kongguksu (noedels in een koude bouillon met taugé). Alle gerechten kosten een eurootje of zes. Omdat dit grote restaurant loopt als een tierelier en ze slechts vier gerechten hebben, staat je eten razendsnel op tafel. Ideaal voor onze jetlag-koppies (of als je de avond ervoor van het nachtleven van Seoul hebt genoten): bikken, dokken, tukken!

Myeongdong Kyoja
Bekroond maar eenvoudig

Kyoja bestaat al ruim vijftig jaar. In al die jaren hebben ze de gerechten die ze serveren geperfectioneerd. Dat is te zien aan de hoeveelheid eters: het restaurant telt drie verdiepingen, en ieder tafeltje is bezet. Ook Michelin is enthousiast: Kyoja is beloond met een Bib Gourmand, een bekroning voor restaurants met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Bij Kyoja hoef je, zoals in de meeste Koreaanse restaurants, geen opsmuk te verwachten. TL-verlichting, geen muziek. De meeste eettafels hebben een laatje. Daarin vind je lepels en eetstokjes. Op tafel vind je meestal een doosje tissues of een rol keukenpapier. Onder de tafel vind je vaak een prullenmand, waar je je vieze “servetjes” direct in kwijt kunt. Hendig!

Waar vind je Kyoja Myeongdong?

Locatie: Wij aten bij de Main Branch, te vinden op 29-1, Myeongdong 10-gil, Jung-gu, Seoel.
Metro: Myeongdong Station (lijn 4), uitgang 8.

Meer weten over eten in Zuid-Korea?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *