Misoramen met kabeljauw

Misoramen met kabeljauw

Deze misoramen met kabeljauw is echt een umami-explosie. De kabeljauw wordt gemarineerd in een zoet-zoute marinade van miso, die tijdens het bakken licht karamelliseert. Fris de boel wat op met een scheutje citroensap en voeg wat spinazie toe voor de groene touch.

Met dit gerecht moet je ruim van tevoren beginnen, want de kabeljauw en de eieren moeten het liefst een dag marineren. Maar verder is het een fluitje van een cent!

Wil je weten wat je nog meer met miso kunt doen? Dit zijn een paar van mijn favoriete recepten met miso:

Ingrediënten (2 personen)

Voor de kabeljauw

  • 100 milliliter mirin
  • 3 eetlepels (witte) misopasta
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 2 kabeljauwfilets

Voor de in sojasaus gemarineerde eieren

  • 2 eieren (maar maak er gerust meer in 1 keer)
  • 60 milliliter sojasaus
  • 30 milliliter mirin
  • 50 milliliter water
  • 2 centimeter verse gember (grof gehakt)

Voor de soep

  • klein handje black fungus (ook wel bekend als boomoren, wolkenoren of cloud ear fungus)
  • 4 gedroogde shiitakes
  • 2 blokjes kippenbouillon
  • 3 eetlepels misopasta
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 theelepel sojasaus
  • ½ citroen (alleen het sap)
  • 1 theelepel olie
  • 2 porties tarwenoedels
  • 70 gram verse spinazie
  • 1 bosui (in dunne ringetjes)

misoramen kabeljauw

Bereidingswijze misoramen met kabeljauw

Begin ruim van tevoren (liefst 1 tot 1,5 dag van tevoren)

  1. Begin met het maken van de marinade voor de kabeljauw. Breng daarvoor eerst 100 milliliter mirin aan de kook. Haal de pan van het vuur en meng de mirin met 3 flinke eetlepels misopasta en 1 eetlepel sojasaus. Prakken met een vork helpt om de boel te mixen; het maakt niet zoveel uit als er nog wat klontjes in zitten. 
  2. Laat de marinade iets afkoelen en leg de kabeljauw erin. Laat hem in de koelkast laten marineren (10 – 36 uur).
  3. Maak ook alvast de in sojasaus gemarineerde eieren. Kook de eieren (half)zacht. Je wilt ze zeker niet hard koken. Dan wordt de dooier rubberachtig en smaakloos, terwijl je de dooier juist lekker zacht en smeuïg wilt. Spoel de eieren eerst goed met koud water en laat ze daarna nog wat verder afkoelen. 
  4. Breng de overige ingrediënten voor de eieren (sojasaus, mirin, water, gember) aan de kook. 
  5. Pel ondertussen de eieren heel voorzichtig, zodat ze niet breken. Leg de eieren in de marinade en laat ze net zolang marineren als de vis. 

Als het bijna etenstijd is, maak je het gerecht af.  

  1. Neem een flinke kom om de black fungus te wellen (ze zwellen flink op als ze water opzuigen). Laat ze +/- 20 minuutjes wellen in kokend heet water. Voeg eventueel wat vocht van de in sojasaus gemarineerde eieren toe, voor wat extra smaak.
  2. Laat ook de shiitakes 20 minuten wellen in kokend heet water. Haal de shiitakes er daarna uit. Gooi het vocht niet weg, dat is straks lekker in de bouillon. Snijd de shiitakes in kwarten en verwijder eventueel de harde kern. 
  3. Giet het shiitakevocht in een pan. Zorg dat je het ‘gruis’ niet meegiet (gebruik eventueel een zeef om dit op te vangen). Doe er 2 blokjes kippenbouillon bij en giet er water bij, tot je in totaal 1 liter hebt. Als je geen shiitakevocht hebt, gebruik dan gewoon 1 liter water met 2 bouillonblokjes. 
  4. Breng de bouillon zachtjes aan de kook. Voeg toe: 3 eetlepels misopasta, 1 eetlepel mirin en 1 theelepel sojasaus. Doe er ook het sap van ½ citroen bij. 
  5. Verhit een scheutje olie in een koekenpan. Gebruik bij voorkeur een pan met een goede anti-aanbaklaag, want de misomarinade brandt snel aan. Bak de kabeljauw voorzichtig, ongeveer 2 minuten aan iedere kant. Zorg ervoor dat de vis bij het omdraaien niet uit elkaar valt en let ook goed op dat de marinade niet aanbrandt (maar een beetje karamelisatie is juist lekker!)
  6. Bereid ondertussen de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  7. Blancheer ondertussen ook de spinazie (+/- 2 á 3 minuten in kokend water).
  8. Doe de noedels in een kom. Proef de miso-bouillon en voeg naar smaak peper, wat extra sojasaus of citroensap toe. Schenk de bouillon op de noedels.
  9. Leg bovenop de noedels een in sojasaus gemarineerd ei, wat shiitakes en black fungus, een beetje geblancheerde spinazie en wat ringetjes bosui. Leg tot slot de kabeljauw bovenop de andere ingrediënten. Eet smakelijk!

Meer weten over Japans eten?