Japanse gratin met miso, pompoen en aubergine

Japanse gratin met miso, pompoen en aubergine

Miso is in Nederland vooral bekend van de misosoep die je in sushirestaurants krijgt. Maar je kunt veel meer met deze gefermenteerde sojapasta! Zo deelt sterrenchef Sergio Herman in zijn boek Sergio’s Smaakmakers een recept voor oesters met misovinaigrette. Lijkt mij heerlijk! Miso gaat daarnaast erg goed met groenten, zoals de klassieke combinatie met aubergine. Ook miso en pompoen gaan het erg goed samen. Toen ik op de website van Pickled Plum een recept voor Japanse gratin met miso, pompoen én aubergine tegenkwam, wist ik dan ook meteen: die moet ik maken!

 

Miso, pompoen en aubergine – extra lekker met uienringen en knapperige panko

Ik maak deze gratin wel net even anders (lees: nog lekkerder). Als extraatje voeg ik gekarameliseerde ui toe. De zachte structuur en zoete smaak van langzaam gebakken uienringen past heel goed bij de andere smaken in dit gerechtje.

Daarnaast maak ik de gratin af met een dun laagje panko, Japans broodkruim. De bovenkant wordt daardoor extra knapperig. Heb je geen panko in de voorraadkast? Geen paniek. Gewoon paneermeel werkt ook prima, al is het resultaat iets minder bros.

Tot slot nog iets over het bereiden van de aubergine. In het originele recept wordt de aubergine (zoals eigenlijk altijd) gebakken in olie. Omdat aubergine tijdens het bakken veel vet opzuigt, vind ik het altijd fijn om aubergine even voor te stomen. De groente wordt daardoor goed gaar en is een stuk gezonder. Voor dit recept kan alleen stomen ook: zo’n 7 minuten in een stoommandje boven kokend water will do the trick.

 

Kabocha

In dit recept wordt kabocha gebruikt. Dit is een zachte, zoete Japanse pompoen met een groene schil en fel oranje vruchtvlees. Je kunt ook prima een andere soort gebruiken, zoals flespompoen.

 

Lekker voor erbij

Een simpele Japanse spinaziesalade is lekker bij deze gratin. Maak een dressing van 2 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie en 1 theelepel mirin. Even kloppen, door de spinazie husselen, klaar.

Gegrilde groene asperges passen er ook goed bij.

Ingrediënten (2 personen)

  • 300 gram kabocha (of een andere pompoensoort)
  • 1 eetlepel olie
  • 2 uien (in ringen)
  • klont boter
  • 1 aubergine
  • 1 eidooier
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 (kleine) eetlepels misopasta
  • 1 eetlepel mirin
  • 1 eetlepel sojasaus
  • kleine theelepel suiker
  • 50 gram geraspte kaas (of meer)
  • 2 á 3 eetlepels panko

Bereidingswijze gratin met miso, pompoen en aubergine

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Snijd de kabocha in blokjes van ongeveer 3×3 centimeter. Hussel er een eetlepel olie doorheen en rooster de blokjes 40 minuten in de oven.
  3. Maak ondertussen de uienringen. Dit heeft tijd nodig: laat ze op een middelhoog vuurtje 20 minuten zachtjes bakken in de pan, tot ze zacht en goudbruin zijn.
  4. Snijd de aubergine ook in blokjes van 2×2 centimeter. Stoom of bak de blokjes tot ze gaar zijn.
  5. Mix de eidooier met de slagroom, miso, mirin, sojasaus en suiker. Roer goed, tot de suiker is opgelost en je een glad mengsel hebt. Breng het eventueel nog wat extra op smaak met zwarte peper.
  6. Meng vervolgens de pompoenblokjes, aubergine en uienringen met het miso-roommengsel. Doe het mengsel in een ovenschaal. Bestrooi met geraspte kaas en panko. Bak alles ongeveer 20 minuten in de oven, tot het korstje goudbruin is. Oishii!

Meer weten over Japans eten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *