Netflix-tip! 4 ingrediënten die ‘Midnight Diner: Tokyo Stories’ zo leuk maken

Netflix-tip! 4 ingrediënten die ‘Midnight Diner: Tokyo Stories’ zo leuk maken

De Netflix-serie Midnight Diner: Tokyo Stories is echt een aanrader voor iedereen die van Japan houdt. Het concept is simpel: de serie speelt zich af in een bescheiden restaurant in hartje Tokyo, dat van middernacht tot zeven uur ‘s ochtends geopend is. Aan de bar – het eethuisje is zo klein dat er geen plek is voor tafels – ontvouwen zich de verhalen van de stamgasten. Het zijn kleine verhalen over alledaagse zaken, liefde, teleurstelling en schaamte.

Dit zijn de vier ingrediënten voor een heerlijke serie:

1. De midnight diner

Het piepkleine eethuisje is een oase van rust in hectisch Tokyo. In de Midnight Diner merk je niets van de helverlichte reclame in Shinjuku, de levendige yokocho’s, de oorverdovende pachinko-speelhallen of het bizarre Robot Restaurant om de hoek.

Het is precies die combinatie die ik zo fantastisch vind aan Japan: het overal aanwezige contrast tussen hypermodern enerzijds, en de waardering voor ingetogenheid en eenvoud anderzijds. Dat gevoel is goed gevangen in de intro van Midnight Diner:

2. The Master

De chef-eigenaar van het restaurant is het centrale karakter van de serie. Van achter de bar observeert de chef, die door iedereen wordt aangesproken als ‘Master’, zijn gasten. Zo nu en dan geeft hij een vaderlijk advies, maar meestal zit hij op een afstandje te roken. Op zijn menukaart staat enkel misosoep, bier, sake en soju, maar op verzoek maakt hij alles wat zijn gasten wensen.

Midnight Diner

3. Het eten

Hoewel in Midnight Diner de lekkerste Japanse comfort food voorbij komt (én er luidruchtig geslurpt wordt), draait deze serie niet om eten. De gerechten zijn vooral een kapstok waaraan de verhalen worden opgehangen. In iedere aflevering staat één gast en diens lievelingsgerecht centraal.

Heb je trek gekregen en wil je zelf aan de slag? Just One Cookbook heeft de recepten van alle gerechten die voorbij komen verzameld!

Midnight Diner

4. De gasten

Midnight Diner draait vooral om de gasten. Mensen die midden in de nacht uit hun werk komen of er naartoe gaan. Onopvallende figuren in een gigantische metropool, die op zoek zijn naar comfort food en gezelschap. Je maakt kennis met (op het eerste gezicht) alledaagse karakters en paradijsvogels: een wetenschapper, een drag queen, een verlegen makelaar die truien breit voor haar geheime liefdes. En met een oude man, die zich afvraagt wat er na zijn dood met zijn pornoverzameling zal gebeuren. 

Het zijn korte, humoristische verhalen die er toch in slagen om je te raken. Het einde van iedere aflevering is vaak een beetje maf – helemaal Japans, I love it.

Midnight Diner

 

“When people finish their day and hurry home, my day starts.”Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *