Midden-Oosterse pavlova met oranjebloesemwater

Midden-Oosterse pavlova met oranjebloesemwater

Mijn Midden-Oosterse pavlova bestaat uit dunne, brosse meringues. Daar bovenop een romige, zacht-zoete crème van oranjebloesemwater. En dáár bovenop vers fruit, gedroogde abrikozen en knapperige pistachenootjes. Hoe lekker klinkt dat? Als een sprookje van Duizend-en-een-nacht, toch?!

 

Australisch dessert met Oosterse twist

Pavlova is een bekend dessert in Australië en Nieuw-Zeeland. Het is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het gerecht zou in de jaren twintig ontstaan zijn tijdens een van haar tours down under.

Met kerst gaf ik dit dessert een Midden-Oosterse twist, onder andere door het gebruik van oranjebloesemwater. Oranjebloesemwater wordt gedestilleerd uit blaadjes van sinaasappelbloesem. Het wordt veel gebruikt in de keukens van Noord-Afrika en het Midden-Oosten, meestal in zoete gerechten. Zorg ervoor dat je het voorzichtig doseert, want de smaak kan al snel gaan overheersen. Oranjebloesemwater is te koop bij toko’s en Turkse supermarkten.

 

Tip

Zorg er bij het bereiden van meringue altijd voor dat de kom en garde(s) goed schoon zijn. Je kunt de kom vetvrij maken met een scheutje citroensap of azijn en een stukje keukenpapier. Let er ook op dat er geen eigeel bij het eiwit zit. Een klein spoortje vet (dus ook eigeel) kan er al voor zorgen dat het niet goed lukt om het eiwit op te kloppen. Tegenwoordig is er bij de supermarkt ook “kant en klaar” eiwit in flessen te koop, te vinden in het zuivelschap.

Ik maakte eenpersoons-pavlova’s, maar je kunt ook één grote pavlova maken om te delen. De meringues kun je een dag van tevoren bakken. Voor het serveren is het dan een kwestie van fruit snijden, slagroom kloppen en de Midden-Oosterse pavlova in elkaar zetten. Dit gerecht is dus niet alleen erg lekker en mooi, het is ook nog eens super makkelijk!

Ingrediënten (voor ongeveer 8 kleine pavlova’s)

Voor de meringues
  • 3 eiwitten
  • 100 gram suiker (NB.: De meeste recepten voor meringue vragen om tot wel twee keer zoveel suiker, maar ik vind dat véél te zoet! Als je een echte zoetekauw bent, voeg dan gerust wat meer suiker toe)
  • 1 theelepel maizena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
Voor de topping
  • 100 milliliter slagroom
  • 100 gram mascarpone
  • 1 á 2 theelepels oranjebloesemwater
  • 2 verse vijgen (in vieren gesneden)
  • 1 kakifruit (in kleine plakjes)
  • bakje granaatappelpitjes
  • 4 verse bramen (gehalveerd)
  • handje pistachenoten (gepeld en grof gehakt)
  • 2 gedroogde abrikozen (in vieren gesneden)
  • optioneel: 2 eetlepels granaatappelmelasse (een dikke siroop van ingekookt granaatappelsap)
  • optioneel: poedersuiker om te bestrooien

Verder nodig: oven, bakpapier en mixer

Bereidingswijze Midden-Oosterse pavlova

De meringues maken
  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom. Als de eiwitten stevig beginnen te worden, voeg dan langzaam de suiker toe terwijl je blijft kloppen. Klop door tot de suiker is opgelost en je een mooi glanzende meringue hebt. Spatel dan de maizena en azijn er doorheen. De meringue is klaar als je de kom op zijn kop kunt houden, zonder dat het mengsel eruit valt.
  3. Neem een eetlepel meringue. Smeer dit op het bakpapier uit tot een cirkel van 5 á 6 centimeter doorsnede en een halve centimeter dik (of iets meer, als je graag wat dikkere bodems wilt). Of maak er één grote meringue van, het is jouw feestje!
  4. Bak de mini-meringues een uurtje. Als je een grote meringue maakt, heeft die waarschijnlijk een half uurtje langer nodig. Zet dan de oven uit, maar houd het deurtje gesloten. Laat de meringues in de oven afkoelen (liefst een hele nacht).
De Midden-Oosterse pavlova afmaken
  1. Klop de slagroom lobbig. Ik voeg geen suiker toe, omdat ik de meringues al zoet genoeg vind. Als je een echte zoetekauw bent, kun je de slagroom natuurlijk nog wat zoeten.
  2. Meng de slagroom met de mascarpone en het oranjebloesemwater. Doe nu op iedere meringue 1 eetlepel van dit mengsel.
  3. Versier de pavlova’s met het verse fruit en de pistachenoten. Je kunt de boel nog wat opleuken met een scheutje granaatappelmelasse en wat poedersuiker.

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *