Deze taart is zo lekkerrrr! Rokerige auberginepuree met tahin, stukjes gegrilde aubergine, véél kaas en een dressing die zoet, zuur, fris én pittig is.
4x Midden-Oosterse mezze dips

Mezze: een tafel vol kleine gerechtjes om te delen. Daar word ik nou blij van. Lekkere dips mogen daarbij niet ontbreken. Vandaag deel ik mijn vier favoriete mezze dips. De eerste twee zijn licht aangepaste recepen van Ottolenghi. Heerlijk met warme pita of msemmen (Marokkaanse pannenkoeken).
Mezze dip 1: labneh met olijven en pistache
Deze romige dip wordt lekker hartig door de geroosterde noten en olijven. Het is heel makkelijk om te maken, maar het kost wel wat tijd: de yoghurt moet zo’n 12 uur uitlekken in een kaasdoek.
Mezze dip 2: geroosterde aubergine á la Plenty
Door de aubergine boven een vlam te roosteren, krijgt deze een intens rokerige smaak. De tahin maakt deze dip lekker romig; de tomaat en granaatappel zorgen voor frisheid.
Mezze dip 3: pittige zhug
Hot & spicy groene pepersaus uit Jemen. Super makkelijk (alle ingrediënten door elkaar staafmixen et voila) en lekker bij zo’n beetje alles!
Mezze-dip 4: supersnelle muhammara
Wist je dat je deze dip van paprika en walnoot heel makkelijk zelf kunt maken? Hakken, blenderen, klaar! En hij is ook nog eens superlekker. Een tikkeltje scherp, zoetig door de granaatappelmelasse en licht rokerig door de paprika. Ideaal voor bij de borrel.
Meer over de keukens van het Midden-Oosten?
- Recepten:
- Bekijk hier mijn recepten uit het Midden-Oosten, zoals Israëlische shakshuka of aubergine-kaas-taart.
- Meer recepten uit het Midden-Oosten vind je in het boek Kaneel & Kardemom van Anne Shooter, het kookboek van The Palomar en natuurlijk NOPI van Yotam Ottolenghi en Ramael Scully.
- Kijk voor mijn recepten uit andere Aziatische keukens hier!
- Ingrediënten:
- Informatie over specerijen en andere ingrediënten vind je in de Midden-Oosterse ingrediëntenlijst.
- Uit eten & op reis:
- Mijn reisverhalen over Israel & de Palestijnse Gebieden lees je hier.