4x Midden-Oosterse mezze dips

4x Midden-Oosterse mezze dips

Mezze: een tafel vol kleine gerechtjes om te delen. Daar word ik nou blij van. Lekkere dips mogen daarbij niet ontbreken. Vandaag deel ik mijn vier favoriete mezze dips. De eerste twee zijn licht aangepaste recepen van Ottolenghi. Heerlijk met warme pita of msemmen (Marokkaanse pannenkoeken).

Mezze dip 1: labneh met olijven en pistache

Deze romige dip wordt lekker hartig door de geroosterde noten en olijven. Het is heel makkelijk om te maken, maar het kost wel wat tijd: de yoghurt moet zo’n 12 uur uitlekken in een kaasdoek.

Kijk hier voor het recept.

Mezze dip 2: geroosterde aubergine á la Plenty

Door de aubergine boven een vlam te roosteren, krijgt deze een intens rokerige smaak. De tahin maakt deze dip lekker romig; de tomaat en granaatappel zorgen voor frisheid.

Kijk hier voor het recept.

Mezze dip 3: pittige zhug

Hot & spicy groene pepersaus uit Jemen. Super makkelijk (alle ingrediënten door elkaar staafmixen et voila) en lekker bij zo’n beetje alles!

Kijk hier voor het recept.

zhug

Mezze-dip 4: supersnelle muhammara

Wist je dat je deze dip van paprika en walnoot heel makkelijk zelf kunt maken? Hakken, blenderen, klaar! En hij is ook nog eens superlekker. Een tikkeltje scherp, zoetig door de granaatappelmelasse en licht rokerig door de paprika. Ideaal voor bij de borrel.

Kijk hier voor het recept.

muhammara

Meer over de keukens van het Midden-Oosten?