Massaman curry, de lekkerste van allemaal

Massaman curry, de lekkerste van allemaal

Groene curry, rode curry, gele curry… Allemaal lekker, maar mijn absolute favoriet is de massaman curry! Niet moeders mooiste, maar dat maakt niet uit: bruin en lelijk eten wordt het helemaal in 2019, aldus NRC. Deze curry is super rijk van smaak. Hij is lekker kruidig, doordat er gedroogde specerijen als korianderzaad en kaneel worden gebruikt. Dit maakt hem ook meteen een beetje een vreemde eend in de bijt, want deze smaken zie je niet vaak in de Thaise keuken.

Massaman zou een verbastering zijn van mussulman, moslim. Vermoedelijk is deze curry ergens in de 17e eeuw door islamitische migranten of handelaren naar Thailand gebracht. Volgens een andere theorie is de massaman curry via de islamitische zuiderburen vanuit Maleisië de Thaise keuken binnengekomen.

Massaman curry is relatief mild, maar ik mik er toch wat extra rode pepertjes in. Om af te blussen serveer ik er een verkoelende salade van komkommer bij. Het is weer een flinke lijst met ingrediënten, maar het is het zeker waard om hiervoor naar de toko te gaan. Beloofd.

Ingrediënten (2 á 3 personen)

Bereidingstijd: half uurtje + een paar uur om het vlees te stoven.

Voor de massaman currypasta
  • 3 gedroogde rode (rawit)pepertjes
  • 2 á 3 verse rode chilipepers (afhankelijk van hoe pittige je de curry wilt)
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 sjalotjes
  • 5 centimeter verse gember
  • 1 centimeter galanga
  • gedroogde specerijen:
    • 2 theelepels korianderpoeder
    • 1 theelepel gemalen komijn
    • 1 theelepel kaneel
    • halve theelepel kardemom
    • halve theelepel witte peper
  • mespuntje trassi
Voor de curry
  • 300 gram rundvlees om te stoven
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 bouillonblokje
  • 4 blaadjes kaffir lime
  • 2 steranijs
  • 1 blad laurier
  • 1 stengel citroengras
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels palmsuiker
  • 1 kleine eetlepel tamarinde
  • 50 gram pinda’s
  • 100 gram krieltjes
  • sap van een halve limoen
  • 1 eetlepel vissaus

Lekker voor erbij: witte rijst en een frisse komkommersalade.

Bereidingswijze massaman curry

Maak eerst de currypasta
  1. Week de gedroogde pepertjes 10 minuten in 50 milliliter heet water.
  2. Hak de overige ingrediënten voor de currypasta grof.
  3. Maal alles vervolgens in de blender of met de staafmixer tot een grove pasta. Zet opzij.

 

Curry
  1. Snijd het rundvlees in dobbelstenen van 3×3 centimeter.
  2. Verhit een halve liter water en 200 milliliter kokosmelk (een half blikje) tot een graad of negentig, zodat het net niet kookt. Voeg daaraan toe: het bouillonblokje, de blaadjes kaffir lime, steranijs, laurierblad en citroengras. Doe vervolgens het vlees erbij. Zorg dat het vlees net onder staat. Doe het deksel schuin op de pan, zodat de warmte kan ontsnappen. Je wilt niet dat de stoofpot echt gaat koken; heel zachtjes pruttelen is genoeg.
  3. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Bak dit zachtjes aan in een klein beetje olie. Voeg op het laatst de massaman currypasta toe en bak dit 1 minuutje mee. Doe het mengsel vervolgens bij het vlees in de pan.
  4. Voeg ook 2 kleine eetlepels palmsuiker en 1 kleine eetlepel tamarinde toe aan het vlees.
  5. Laat het geheel 3 tot 4 uur sudderen, tot het vlees zacht is. Kijk af en toe of het niet droog kookt of te hard bubbelt. Voeg eventueel nog wat extra kokosmelk toe.
  6. Als de stoofpot bijna klaar is, ga je met de rest aan de slag. Kook de krieltjes tot ze bijna klaar zijn. Voeg ze toe aan de stoofpot. Doe ook de pinda’s erbij. Laat het geheel nog even doorgaren, tot de aardappeltjes zacht zijn.
  7. Klaar? Haal de kaffir lime, citroengras, steranijs en laurierblaadjes uit de stoof.
  8. Breng op smaak met wat limoensap en een klein beetje vissaus.


Meer weten over de Thaise keuken?

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *