3 Japanse markten die je niet mag missen

3 Japanse markten die je niet mag missen

Een bezoekje brengen aan de markt in Japan is absoluut de moeite waard. Je kijkt niet alleen je ogen uit, je eet er ook de aller-, allerlekkerste sushi en sashimi. Hieronder 3 markten die je niet mag missen.

De vismarkt van Tokyo

Voor de ultieme sushi-ervaring moet je naar de vismarkt van Tokyo. Hier ontbijten of lunchen is één groot feest. Ga gewoon ergens zitten en laat je verwennen. De rijst is lauwwarm en wordt met de hand tot een luchtig bolletje gevormd. De vis is zó ongelooflijk vers dat hij smelt op je tong.
Tsukiji Market
De vismarkt van Tokyo is één van de grootste en drukste vismarkten ter wereld. Het voelt als een soort doolhof met overal zee-egels, reusachtige krabben en vissoorten die je nooit eerder gezien hebt. Er wordt zo’n 2.500 ton vis per dag verhandeld. Overal scheuren gemotoriseerde steekkarretjes rond om verse vis naar de restaurantjes brengen, dus even opletten is het wel – hier wordt namelijk ook gewoon gewerkt! Sinds oktober 2018 is de vismarkt van Tsukiji (die ik in 2016 bezocht) verhuisd naar een nieuwe locatie, genaamd Toyosu Market.

Het buitengedeelte (de outer market) is wél nog te vinden in Tsukiji. Het is een wirwar van straatjes met kleine eettentjes en kraampjes waar je van alles kunt kopen – van exotische groenten tot vlijmscherpe sashimi-messen. 

Tsukiji Market

Nishiki Market, Kyoto

Op de markt van Nishiki in Kyoto vind je meer dan honderd kraampjes en restaurantjes. Iedere winkel heeft zijn eigen specialiteit, soms al generaties lang. Zo zijn er speciaalzaken met tientallen verschillende tsukemono en nukazuke: in zuur of zout ingelegde groenten. Zo nu en dan krijg je een hapje om te proeven aangeboden. Ook zijn er stalletjes met koksmessen, eetstokjes, Japanse zoetigheid en rijstcrackers. Bijzonder populair zijn ook de kraampjes met unagi kabayaki, geroosterde paling geglaceerd met zoete sojasaus. 
Markt in Japan
Als je op de markt nog niet je buik rond hebt gegeten (wat ik me niet kan voorstellen), heb ik nog een tip voor je: probeer de tantanmen ramen bij Wantsuchii (ook gespeld als: Whan Shu Ji), een restaurant net buiten de westelijke ingang van Nishiki Market.

Pickles

Omicho Market, Kanazawa

Op de markt in Kanazawa, bij het restaurantje Omicho Inoya, aten we de allerlekkerste kaisendon: een kommetje sushi-rijst met daar bovenop sashimi van zalm, vette tonijn, garnaal, coquille en nog veel meer lekkers. Ze maken er echt een kunstwerk van; met een beetje mazzel strooien ze er zelfs wat bladgoud overheen! Het restaurant is enorm populair, dus ben niet verbaasd als er een flinke rij staat.

Meer weten over Japans eten?

  • Lees meer reis- & eetverhalen over Japan.
  • Meer markten: de bizarre markt van Tomohon (Indonesië) en de vismarkt van Sokcho (Zuid-Korea)
  • Bekijk mijn Japanse recepten (of snuffel tussen alle recepten). Neem ook eens een kijkje in de lijst met Japanse ingrediënten of ga shoppen bij de kleine Japans-Koreaanse toko Kokoro.
  • Check het kookboek Ramen van Tove Nilsson.