Mapo tofu: snelle klassieker uit Sichuan

Mapo tofu: snelle klassieker uit Sichuan

Whoop! Het eerste Chinese recept op Noodles on my mind: mapo tofu. Deze klassieker uit de pittige Sichuan-keuken komt bij mij thuis regelmatig op tafel. Snel en altijd lekker! Het gerecht bestaat uit zijdezachte tofu, gehakt en een pittige saus. De saus is zowel 辣 (“pittig” heet) als 麻 (“verdovend” heet), wat typisch is voor de keuken van Sichuan.

Heb je nou wél zin in mapo tofu of andere Sichuan-klassiekers, maar geen zin om te koken? Dan kan ik je het Sichuan-restaurant San San in Rotterdam van harte aanbevelen.

Wat ‘maakt’ mapo tofu?

Mapo tofu is zo’n recept waarvan er allerlei varianten zijn. Toch zijn er een aantal kenmerkende ingrediënten, waarvoor je waarschijnlijk even naar de toko moet.

  • Doubanjiang (of toban djan): Dit is Chinese chilibonensaus uit Sichuan. Het is een pasta van gefermenteerde chilipepers en tuinbonen. Hij smaakt pittig, zout en door de fermentatie ook een tikkeltje zoet. Ik gebruik die van Lee Kum Kee, een merk dat je in de meeste toko’s wel zult vinden. Geen doubanjiang in huis? Op zich kan het met een andere gefermenteerde chilipasta, zoals de Koreaanse gochujang, ook best lekker zijn. Met sambal of ‘gewone’ chilisaus (waar je je loempia in sopt) zou ik het niet proberen.
  • Sichuanpeper: Dit is eigenlijk geen peper, maar een gedroogd omhulsel van een besje. Aromatisch, met een vage citrussmaak. Sichuanpeper geeft een heel eigen soort pittigheid. Niet zozeer scherp, eerder een verdovend gevoel op je tong. Deze smaaksensatie wordt door de Chinezen má là genoemd. Dit ingrediënt is niet te vervangen, maar je kunt het wel weglaten. Je mist dan die typische ‘verdovende’ prikkeling, maar het gerecht smaakt verder even lekker.
  • Tofu: Je kunt dit gerecht maken met tofu in verschillende gradaties van stevigheid. Ik gebruik zelf zijdetofu. Die is lekker zacht, bijna puddingachtig, wat een lekker contrast geeft met het gehakt en de stevige smaken van de saus. Je moet er wel voorzichtig mee doen, want hij valt snel uit elkaar. Iets stevigere tofu kan ook.

In veel recepten voor mapo tofu gaan ook gefermenteerde zwarte boontjes (douchi). Ik vind die zelf te zout en niet zo lekker. Als je het écht authentiek wilt maken, scoor dan een blikje bij de toko en voeg 1 eetlepel gefermenteerde zwarte boontjes toe bij stap 3.

Niet authentiek, maar wel erg lekker: blokjes aubergine in je mapo tofu. Ik stoom de blokjes eerst even voor, zodat ze alleen nog maar even in de saus mee hoeven te sudderen. Bakken in wat olie kan natuurlijk ook. Voeg de blokjes aubergine toe aan het einde van stap 3. Lekker!!

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)

  • 1 eetlepel maizena
  • 300 gram gehakt
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 2 centimeter gember (geraspt)
  • 4 lenteuitjes (in dunne ringetjes)
  • 2 flinke eetlepels doubanjiang (gebruik iets minder als je niet van pittig houdt!)
  • 1 eetlepel lichte sojasaus
  • 1 theelepel sesamolie
  • halve tot 1 theelepel sichuanpeper (gemalen)
  • 1 theelepel suiker
  • optioneel: 1 eetlepel gedroogde chilipeper (afhankelijk van hoe pittig je het gerecht wilt)
  • 200 milliliter (kippen)bouillon
  • 1 pakje zijdetofu (300 gram)

Je eet mapo tofu met witte rijst. Ik eet er ook graag wat simpele groene groenten uit de wok bij, zoals waterspinazie met zwarte peper en een theelepeltje sesamolie.

Bereidingswijze mapo tofu

  1. Meng de maizena met 2 eetlepels water tot een papje. Zet apart.
  2. Rul het gehakt. Bak de ui 5 minuten zachtjes mee tot deze glazig is. Bak daarna ook de knoflook, gember en de helft van de lenteui een paar minuten mee (de andere helft van de lenteui is om te garneren).
  3. Voeg de doubanjiang toe aan de pan. Bak dit 30 seconden mee. Doe daarna de sojasaus, sesamolie, sichuanpeper en suiker erbij. Als je van pittig houdt, doe er dan ook wat gedroogde chilipeper bij.
  4. Voeg de bouillon toe aan het gehaktmengsel. Roer het maizenapapje erdoor en breng het geheel aan de kook, zodat de saus iets indikt. Laat dit een minuut of 5 pruttelen.
  5. Snijd op het laatst de zijdetofu in blokjes. Voeg de blokjes toe aan de pan en laat ze even meeverwarmen. Roer heel voorzichtig, zodat de tofu niet teveel uit elkaar valt.
  6. Serveer met rijst en bestrooi het gerecht met de andere helft van de bosui.

Meer over Chinees eten

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *